Pozdrav Matej,
svaka ideja koja bi mogla pomoći da kod nas omasovimo natjecanja je dobrodošla, ali mislim da ograničavanje tipova modela ide u suprotnom smjeru. Recimo na zadnjoj tekmi kod nas bilo je
6 natjecatelja koji su koristili 2 različita tipa modela pa kad bi uveli bilo kakvo ograničenje ostala
bi samo trojica. Kolko je meni poznato od mnogih Turba 07 koji su bili u Hr. "preživjeli" su do sada
samo moj i tvoj pa ne vidim smisao da se nas dva natječemo. Tehnologija izrade,materjali i razvoj
aerodinamike idu nezadrživo naprijed i protiv toga se nema smisla boriti. Osim toga 2 natjecanja
koja su se bodovala za kup Hr. bila su međunarodna pa ako za Hr. natjecatelje napravimo i ograničenja
mislim da bi u onoj žestokoj konkurenciji to imalo samo negativan učinak. F3K je FAI kategorija i
siguran sam da u buduće neće biti promjene pravilnika u smjeru kojem ti predlažeš. Slični ili gotovo
isti problemi javljaju se i u ostalim kategorijama kod nas, ali to to je naša realnost. Kod nas je bilo
pokušaja da se zbog smanjenja troškova modela uvedu nacionalni pravilnici za pojedine kategorije,
sječam se F3J-N koja je živjela 1-2 sezone i onda izumrla zbog premalog broja natjecatelja. Pratio
sam kod naših susjeda u Slo pokušaj oživljavanja HLG-Clasic kategorije koja se meni osobno jako sviđala
(čukci do 1.5 M raspona sa 2 serva) i sami smo radili modele ali osim jednog ili dva natjecanja nije
ni tamo zaživjelo. F3K je u zadnjih 3-4 godine "vani" ekspandirao i natjecatelja je sve više pa se nadam
da će se i kod nas za koju godinu dogoditi isto (valjda ću to doživjeti) pa ću kolko god budem u
mogućnosti ostati u F3K.
Jedina rc kategorija kod koje su piloti većinom i graditelji kod nas je F5J-N i na početku je broj natjecatelja
iz sezonu u sezonu rasao, pogotovo početnika i juniora, ali se i tu zbog razno raznih razloga počeo mjenjati
pravilnik što sigurno nije pripomoglo daljnjoj ekspanziji pa se ove sezone i tu bilježi pad broja natjecatelja.
Pogledaj zadnji post oko F3A
http://www.flyfreak.net/f3a/f3a-2011/ sitacija gotovo ista. Iako se samo jedan član našeg kluba natječe u F3A zbog te situacije smo svi iz kluba odlučili da organiziramo F3A tekmu.
Mislim da je jedini način da svi koji se bavimo natjecateljskim modelarstvom probamo kolege koji lete
"za svoju dušu", a kolko vidim takvih je sve više, na neki način animirati da nam se predruže na nekom
od RC natjecanja bilo to F3J, F5J-N, F3A ili F3K. Isto tako bilo bi lijepo od tebe Matej, pošto imaš F3K
i F5J-N model da dođeš na barem jednu tekmu iduće godine.
Pozdrav
Mimi