Nisam profi letač niti imam skupocjenu opremu, letim kad stignem i evo kako sam ja počeo, pročitaj do kraja pa ti možda pomogne u odluci. Za početak ako nisi nikad probao RC heli (piccoZ i ostale igračke se ne računaju, ipak su samo igračke) ZABORAVI BELT CP i KING i sve ostale CP helikoptere !! Dakle prije 2 godine sam kupio ESKY BELT Cp i malo gledao videa na youtube-u, čitao po forumima i odlučio probati poletjeti. Naravno da nisam uspio. Probao sam još par puta ali katastofa, stalno pada, trgam dijelove, potrošio hrpu love na dijelove i na kraju odustao. Pitao par ljudi za savjete, dal bi netko pomogao, malo objasnio neke osnove ali su me brzo otkantali jer to je neka šljuka od helikoptera, stanica sranje, oprema na heliu neko kinesko sranje itd itd. Nakon cca. 6 mjeseci vidio na livadi nekog lika sa Big LAMA-om, lijepo poleti, miran u zraku, čisto gušt za gledat i vozikat. Pitam lijepo čovjeka kolko dugo se bavi time, di je kupio model i svašta nešta. Uglavnom nikad nije letio niti avione niti helikoptere, prvi model, četvrti put u zraku. Ostao sam PAF
. Drugi dan kupio i ja BIG LAMA-u i oduševio se, konačno nešto kaj ne pada non-stop, ne leti na sve strane, miran u letu i hover-u. Nakon pol godine svakodnevih letova sa Lamom (bilo je i padova ali šteta minimalna, potrošio 200 Kn na dijelove za tih pola godine učenja i treniranja) probam opet Belt-a i konačno uspijem poletiti, nazovi neki hover i spustiti ga, bez štete, bez paničnih situacija. Sad imam doma 3 Lame i 3 helikoptera 450 klase i dalje učim. Da odgovorim na pitanje o dometu i visini: bez problema preko 30m visoko i po mojoj procjeni 100-150m u daljinu bez smetnji, danje nisam išao jer nisam više vidio model (imam 35MHz stanicu na Lami).
Ja ti preporučam za početak neki koaksijalac (BIG LAMA, VORTEX 370, LAMA 400D itd), ja sam na njima naučio osnove (plus malo simulatora) i kad to savladaš da odletiš 3-4 baterija bez problema, da imaš kontrolu nad modelom, onda tek pređeš na nešto ozbiljnije (450, 500, 600 ili 700 ako imaš love).
Nadam se da sam barem malo pomogao oko odluke. Pozdrav i sretno.