Situacija oko odabira komponenata bila je slijedeca. Vagao sam ili narucivati "low cost" iz HK ili malkoc skuplja varianta u EU (gdje imam tu srecu da netrebam placati carinu).
A dok sam napravio troskovnik ispalo je da kada me lupe postarinu i carinu za HK razlika i nije veca od 20% a jos nemaju svega sto sam zelio naruciti tako da bih opet morao neku od komponenata nabavljati drugdje sto jos povecava trosak i dolazis prakticki na isto. Moja osobna filozofija je oduvijek bila ne suvise stedjeti na racun kvalitete elektronike jer ces kasnije kad tad pozaliti a i za razliku od mojih pocetaka sada vise ne skupljam avione vec konstantno rekreativno letim tek jedan ili dva modela...
Ako uzimas neki kvalitetniji servo u HK njegova je cijena je gotovo podjednaka ovima "Analog" Dymond u modellhobby.de gdje sam ja narucivao i gdje su imali na jednom mjestu sve sto mi je trebalo. Servo svakako u takvom modelu mora kvalitetan jer mu radna okolina nece biti nimalo laka pa se tako zahtijeva robustnost te prije svega pouzdanost ako ne zelis radi servaca ubiti avion.
Trup Spirit-a je relativno uzak i servaci moraju biti sirine do 9-10mm (<10gr.), a posto mi se D60 do sada pokazao kao odlican servo tu nisam dvoumio (uz to imam od prije za svaki slucaj na lageru rezervne getribe) a ovi D200 (po 12.50€) kada je omjer cijene i kvalitete u pitanju ionako nemaju konkurenciju
Sto se tice baterija tu se jos nisam definitivno odlucio, znam jedino kapacitet ca. 2200 na 3S (za predviđeni motor 1000 Umin/V i tu elisu 12x7,5") i nabavljat cu jih tek kada dovrsim model tj. za mjesec ili dva, posto paralelno radim na jos jednom projektu.
Oblik repa mi nije bio suvise vazan jer je ipak to rekreativni "allround" model gdje su letne karakteristike uvjetovane samom konstrukcijom, masom i na kraju nazalost i cijenom a u tom rangu slicnog modela s X-repom na trzistu nazalost nema