Kako bi funkcionirala stvar da izbacimo trafo? Dakle, samo potenciometar za rasvjetu spojen u seriju s žicom za rezanje, sve na 220 V.
Pretpostavljam (ali samo pretpostavljam, ispravite me ako griješim) da di stvar radila negdje blizu minimuma, ali bi trebali paziti da ne odvrnemo previše jer bi se rastopio potenciometar (ili osigurač).
A kad imamo trafo i odvrnemo potenciometar do kraja? Rastopi li se tada nešto (osim stiropora)?
funkcioniralo bi, ali nemoj pisati na forumu da te ne napadnu
već je objašnjeno na jednom mjestu da spojiš fazu preko potenciometra i odvedeš na krak dalje od sebe, tako da je na kraku koji ti držiš u ruci 'nula'.
i ako teoretski i pukne žica faza samo može ići od tebe, a prema tebi dođe onaj koji je na nuli.
http://www.flyfreak.net/ostalo/rezalica/msg33205/#msg33205pitao si što se dogodi ako se previše pojača,
ne otopi se ni potenciometar ni osigurač... samo se cekas žica užari,
( ide do 1200C mislim, nemoj me držati za riječ, u tapikeru di se prodaje je zato i koriste, s keramikom, jer im se ne rastopi ni zacrni kada stave skupa s predmetima u peć za kaljenje)
... i ako tako nastaviš dalje ona pukne i to je to. ništa posebno.
ako ne znaš što radiš, bolje koristi trafo, sigurnije je. nije struja bezopasna baš