Zvuči zanimljivo, pretpostavljam da si računao na to da se prilikom sklapanja mjenja cg skupa sa geometrijom, tako da treba uprogramirati stanicu da korigira elevone..
Mijenja se CG, ali na način da se težište pomiče prema naprijed u odnosu na hvatište uzgona, a i otpora.
Znači, sa sklopljenim krilima Zagi će biti prestabilan, no za velike brzine to i nije loše.
A da će imati težište previše naprijed - hoće, ali također mislim da to kod velikih brzina nije problem jer i uzgona ima na bacanje. Sve do trenutka kada mu elevoni više neće biti dovoljni za korekciju smjera.
Zato treba oprugu podesiti tako da bude jača od sile otpora čak i pri vertikalnom letu prema dolje s isključenim motorom i sklopljenim krilima, pa ako dodje do toga da je teziste tolike naprijed da ni elevoni ne pomazu - samo iskljucis motor i čekas da se krila rasklope. I modificiras elevone nakon slijetanja.
Elevone bi bilo preporučljivo staviti na vrhove krila, a ne duž izlaznog brida jer na izlaznom bridu neće biti od koristi kad suu krila sklopljena. Otprilike tako da linija pregiba ide od prednjeg vanjskog kuta na krilu, pod takvim kutem da u sklopljenom položaju krila budu kao repno kormilo visine, znaći linija pregiba okomita na smjer gibanja. Znaci trokutastog oblika.
hm...dosta zanimljiva teorija.. no i više sam nego skeptičan prema praksi. Iako naizgled zvuči jednostavan mehanički sklop iz prošlog stoljeća, mislim da ima više mana i komplikacija nego jednostavnosti. Pretpostavljam da će rezultat biti većinom različit, da će opruga uzrokovat veće titranje i da će model biti potpuno neupravljiv.
Na ovoj slici možeš pogledati kako to izgleda kada imaš preveliku brzinu da bi mogao izvući model iz poniranja. Možeš točno vidjeti kako je popucala boja.
[attach=1]
Obzirom da pišeš o velikim brzinama koje savijaju oprugu, ako model krene u krivom smjeru, tebi treba reakcija istog trena, sa vjerojatno ljudskim kašnjenjem do sekundu..
Nažalost sve mi ovo liči na "ponovno izmišljanje kotača" i da li može "biti okrugliji" nego što je. I moderni avioni koriste mehaničke sklopove za tu namjenu, no zasigurno ne opruge.
Moj prijedlog je da ako već mora biti promjenjiva geometrija, i ako već želiš napraviti nešto high end, onda treba ubaciti klasične poluge sa navojnim vretenima.., nešto što je sigurno i provjereno, jer kad modeli ide velikom brzinom, svaki titraj na elevonu (da ne govorim o promjeni CG-a, tail, nose heavy) uzrokuje promjenu u gibanju od par metara..
Jednom prilikom sam naučio da više nema šanse da nekom preletim iznad glave. letio sam zagija, pod punom brzinom sam ga obrušio i vozio nekih 10-ak metara iznad tla, kada se u letu servo sam od sebe valjda korigirao ili je nešto bilo sa signalom, model je propao za dva metra niže u trenu i sam se ispravio... nešto van ikakve kontrole i prebrzo za bilo kakvu moju reakciju..