.. evo mojih nekoliko zapazanja koje tebe interesuju , kad je tunel hladan sve je u redu (tunel od aluminija )
kad je sistem uradu turbina dodje na radnu temperaturu onda se stvari radikalno mijenjaju jedna od tih vaznih stvari je
da na oko 65- 75 tisuca obrtaja pritisak sa prednjeg kuglagera se premesta na zadnji lager (kod kj66) i u tom trenutku je
vrlo vazna kvaliteta federa za potiskivanje lagera i kvaliteta tunela ( nemislim na tocnost izrade nego materijal ) e bas
zbog toga je bolje da se feder nalazi na prednjoj strani , ima jos nekoliko razloga ali to je jedan od vaznih .Zato sam
moje tunele napravo tako , ona harmonika je konkavna celicna sajba koja mi sluzi umjeto federa mnogo je postojni
na visokim temperaturama nego klasicni feder koji to nije , gumice je duga prica a ja cu probati da je skratim ?
na visokm obretajima kugager u (al. tunelu) koji promeni formu na visokim temperaturama od saomog lagera koji to
p roizvodi i tem. turbine , pocinje da malo vibrira to je dovoljno da 11 kuglica ne pritiskuju sve plast kuglagera i eto
problema a ako je kuglager u gumicama onda se on automatski podesi ( slican sistem se nalazi u elek . motorima od
kunih usisavaca , modelarskih elek. busilica itd.) mnogi modelari ne stavljau te gumice samo zato jer je to dosta tesko
napraviti, pa se odlucuju da prave perfektne pasinge za lager , ima jos price o gumicama ( nesto o tome i sam k. screklig
pise u svojoj knjizi , a i kod firme grw. sto pravi lagere za turbine mozes naci nesto o tome ) .....
za sada toliko ...