koliko sam ja vidio Rutenova turbina nema sistem prednabijanja lagera i centralni tunel nije predviđen zato.dali bi bilo pametno da preradim tunel i napravim prednabijanje???Uostalom čemu to služi ???uff da je meni nabaviti garret broj 179 / 0024.pa da nemoram uništiti ovaj veči kompresor, da bude za neki drugi projekt.
Ako svu dokumentaciju pregledas od Rutena , primetices da on ima na prednjem i zadnjem kuglageru leptiraste federe
to je najednostevnije sto je on napravio ali uslov za tako nesto je da pasovanje za kuglager se mora precizno istokariti
ako to nije dobro napravljeno kasnije se javljaju razni problemi jedan od najgorih je da je turbina dobro izbalansirana
a da kod rada ( na oko 80 000 obrtaja pocne jako da zvizdi , a u najgorem slucaju kompresor ogrebe usisni plast , ili jos
gore sve moze da zariba ) ja to radim na drugi nacin , u nekoliko navrata sam objavio postove o prena bijanju lagera
kod mojih turbina . Kompresor 179/ 0024 mozes ga naci na sajtu ako utipkas Alibaba to je kineski sajt i tamo mozes da
nadjes brdo kompresora , sto se tice prenabijanja lagera to mora da se radi kod ovakvih obrtaja koje mi koristimo ako nisu prenabijeni kuglageri kuglice bi bile slobodne nebi bile pritisnute na zid lagera , kuglice same nebi se unistile iz prostog
razloga jer su tvrdje od METALA DOBRO CUJ TVRDJE OD METALA , nego sata se dogadja obavezno se unistava kompresor
, osovina ? mozda , kuglageri isto ma ne kuglice nego vanjski i unutrasnji plast od kuglagera , na kraju turbinsko kolo
mozda i stator , mozda
u svakom slucaju velika novcana steta , za sada toliko cao
modeljet