Zenoah zaribao, 2 puta April 08, 2011, 12:12:13 am Dakle, Zenoah 23, ulje Castrol TTS, 3%, svaki puta razrađivan.Nakon potrošeni 3 litre, motor počinje štucati, teže ga je upaliti i na kraju zariba... Zašto?[attachimg=1][attach=2][attach=3][attach=4]
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #1 – April 08, 2011, 12:43:03 am Ovaj Detalj na Slici trecoj odozgo ako mozes da vidnije prikazes,izgleda mi kao greska u samom Materijalu sto je moguce,cesto se desi ozirom da su Kipovi liveni da se razni dodatci ne istope do kraja i tada ta Masa nije Homogena i u njoj se stvaraju tvrde Oaze,rijetko ali se desi,po.Iv
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #2 – April 08, 2011, 12:52:33 am ovo su 2 različita klipa i 2 različita cilindra, znači 2 puta mi s to dogodilo, ne mislim da sam dva puta naletio na loš materijal ;-)
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #3 – April 08, 2011, 01:36:36 am to je nesto drugo ,mislio sam da je to isti Klip,tada je vjerovatno problem kod tebe i nacina na koji si ga Rodirao,prvih najmanje pola sata sto je moguc nizi broj obrtaja i masnije Gorivo,vjerovatno ti je poznato,ja bih uzeo 4% Dvotaktno Ulje i najpre Ulje sipao u Posudu pa zatim Super Plus Benzin, 1 L Benzin i 40ml. Ulja,Mjesavina ne duze od TRI Tjedna da bude stara !Idealna mjesavina je kod uradjenog Motora za dugorocnu upotrebu je 3.3%ja bih na tvome mijestu ostao kod 4% za stalno.a za to se uzme i veci propeler od propisanoga
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #4 – April 11, 2011, 08:13:57 pm izgleda da ipak nije bio naštelan karburator,pisalo je da je motor naštelan ali nije bio,i zbog toga nam je zenoah zaribao čak dva puta.....katastrofaaaa
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #5 – April 11, 2011, 09:06:33 pm Quote from: josip.krizan on April 11, 2011, 08:13:57 pmizgleda da ipak nije bio naštelan karburator,pisalo je da je motor naštelan ali nije bio,i zbog toga nam je zenoah zaribao čak dva puta.....katastrofaaaa po cemu to zakljucujes !ne mislis da je Gorivo bilo "suho" ili ne frisko ?
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #6 – April 11, 2011, 09:23:41 pm Po odgovorima na Helifreaku, igle nisu bile naštelane (iako u uputama piše da su tvornički podešene), NITI BLIZU!!!!!!!Drugi put kada sam osjetio da radi kao prije, stao sam na vrijeme pa nije velika šteta, ispolirao sam klip i cilindar i sad radi bez problema.Sad ga treba samo fino poštelati. Eto, problem riješen, ali hvala na zanimanju!
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #7 – April 11, 2011, 09:24:34 pm Quote from: Ivan Iowa on April 08, 2011, 01:36:36 amto je nesto drugo ,mislio sam da je to isti Klip,tada je vjerovatno problem kod tebe i nacina na koji si ga Rodirao,prvih najmanje pola sata sto je moguc nizi broj obrtaja i masnije Gorivo,vjerovatno ti je poznato,ja bih uzeo 4% Dvotaktno Ulje i najpre Ulje sipao u Posudu pa zatim Super Plus Benzin, 1 L Benzin i 40ml. Ulja,Mjesavina ne duze od TRI Tjedna da bude stara !Idealna mjesavina je kod uradjenog Motora za dugorocnu upotrebu je 3.3%ja bih na tvome mijestu ostao kod 4% za stalno.a za to se uzme i veci propeler od propisanogaTo sam sve napravio..
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #8 – April 11, 2011, 09:35:28 pm Nadam se da se nece ponoviti to sto se desilo,pisi ako Zatrokira !pozdrav, Iv
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #9 – April 11, 2011, 09:43:57 pm Pošto ga koristiš na heliju koje hlađenje imaš ? Da li je to ventilator od nitro motora ili si drugi ugradio ? Ako ti je ventilator od nitra on slabo hladi motor !
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #10 – April 11, 2011, 10:22:14 pm da ventilator od nitra je ali sam obložio celindar kompletni u aluminij, zrak moze samo kroz njega proć nikud vise.
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #11 – April 11, 2011, 11:30:55 pm A šta je sa temperatorum , jesi li je mjerio ? Ako ti ide preko 150 stepen i nije dobro ! A kada je razrađen treba biti oko 120-130
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #12 – April 11, 2011, 11:55:10 pm MOTOR TI JE RIKNUO OD PREGRIJAVANJA IGLA, STELANJE, RAZRADIVANJE ,MALA MOGUCNOST ZARIBAVANJA MOTORA
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #13 – April 12, 2011, 08:30:34 pm da mjerio ju jesam ali vjerojatno ne i sa dobrim termometrom,jer ovog sta sam narucio mi je pregorio,sad cekam drugi pa ću tocno izmjerit.na kojem mjestu tocno da mjerim temperaturu?
Odg: Zenoah zaribao, 2 puta Reply #14 – April 12, 2011, 08:38:19 pm Ja NIKADA nisam mjerio Temperaturu a niti obracao posebnu paznju na hladjenje,ako mu je vruce pokazat ce,Motor se Rodira na STOLU a nikada ugradjen na Modelu i tada se uzme veci Prop od propisanoga jer kao prvo lakse pali a i hladjenje je bolje,na Ispuhu treba da vidis da BLJUJE Masno i tada se ne boj,on ce stati vise puta u pocetku sto je normalno dok se ne uhoda ali to ne dovodi do zaribavanja,pustis ga da se malo ohladi i ponovo sve dok ne prestane da se gasi,otvori mu Iglu da dobije vise Goriva a manje Zraka dok se ne urodira a tada idi na vece Obrtajezasto termometar ??