moja firma se bavi izvozom, i što misliš da sada taj proizvod vani košta isto koliko i kod nas? jasno da ne.
kad samo potvrda od ministarstva da je to iz HR a ne uvezeno, po svakom izvozu dođe 500 kn.
a di je još trošak prijevoza od Zga do luke Rijeka, pristojba za utovar, trošak prijevoza brodom do Egipta/Španjolske itd, i jasno zarada prodavača koji tamo prodaju...
puno ljudi gleda samo cijenu proizvoda, ali vrijednost mora uključivati i poštarinu. to je jednostavno tako.
ti predpostavljam izvoziš stvari s prijevoznicima, ili imaš svoje. Pošta je drugi sistem.
Ja sam tu uslugu "prijevoza" platio nekome u HK da doveze ovdje i to je kraj priče.
Zašto bi ja trebao platiti Hrvatskoj PDV na poštarinu za dovoz stvari od carine Lučko npr do Zagreba i to na ukupnu vrijednost?
Neka onda opale PDV na poštarinu na tu relaciju koja je korištena u HR.
a di je još trošak prijevoza od Zga do luke Rijeka, pristojba za utovar, trošak prijevoza brodom do Egipta/Španjolske itd, i jasno zarada prodavača koji tamo prodaju...
Ovo gore navedeno nema veze s hrvatskom poštom, već sa biznisom i povećanjem cijena u nečiju korist. Tj te sitne stvarčice koje se nakupe i budu opravdanje za nabijene cijene ali to uopće nije tema ovdje.
Ako odem u HK i platim 20$ za helić imam 3 scenarija kada dođem na carinu doma:
1)ne dogodi se ništa, prošvercao sam helić i on i DALJE vrijedi 20$ to što je kupljen jeftinije nema veze uopće, a iskreno i ne vrijedi više puno kada se uzme realno. Drugo je što hrvati vide u tome debelu zaradu pa istu stvar bi prodali za 100$
2)da platim PDV na helić i to je riješeno - znaći 20$ + 23% PDV
3)da sam došao doma i čekam helić koji sam si sam poslao na pošti u Hong Kongu i platio za tu uslugu 20$ -
i sada ja ga pokupim i platim opet redovno PDV na njega , ALI ne čekajte, niste samo to osvojili- osvojili ste i naplatu PDV-a na poštarinu koju sam već platio u Hong Kongu i porez na tu uslugu.
Tvoje objašnjenje mi nije baš, čekam odgovor na legalisu.hr.
Da mi netko kaže da u zakonu stoji da plaćanje usluga izvan HR plaćaš porez. I to je ok.
No, onda netko od te dvije strane i dva puta plaćenog poreza, mora vratiti jednu vrijednost , zar ne?
Tipa iznajmljujem server u americi, zar i za njega moram platiti PDV?