Na jedrilici raspona 1.8m i mase 820 g imam speed 400 motor s reduktorom koji poprilično ruži omjera oko 4:1 i Graupner CAM sklopivi propeler 10"x8" koje nisam sam montirao.
Prema drive calculatoru statički potisak bi trebao biti oko 275 g, a brzina vrtnje propelera oko 3700 o/min, medjutim, na gorespomenutoj jedrilici stat. potisak je oko 190 g, a broj okretaja sam pokušao odrediti analizom zvuka snimljenog mikrofonom neposredno iza rotirajućeg propelera i analizirati u nekom software-u, i frekvencija ispadne prilicno OK: 55 Hz (3300 o/min), što je prilično blizu predvidjenoj vrijednosti.
Jedrilica leti, ali jedva horizontalno. Kad je nakon 30 m horizontalnog leta pri punom gasu pokušam samo blago skrenuti pada u kovit. Baš je na granici.
Zato želim skinuti i pokušati rastaviti taj reduktor u koji sumnjam da vidim mogu li mu popraviti performanse.
Medjutim, zapeo sam na prvom koraku - kako skinuti spiner s vratila? Čini mi se da nema navoj jer ima radijalno prema vratlo dvije rupice s navojem kroz koje se vidi vratilo, a koje bi po nekoj mojoj logici mogle služiti da vijci u njima drže spiner na vratilu. No, u njima nema vijaka koji bi ga držali, ali spiner unatoč tome ne ide dole. Možda bi išlo da ga pokušam zavrtjeti, ali ako zavrtim prop - nemam gdje "dati kontru" (Osim da odvijačem blokiram motor kroz otvor za ventilaciju. Brutalno.
)
Molim savjet kako to skinuti nerazarajućom metodom.
Hvala unaprijed