Motor ne mogu izvaditi da pogledam ( ili trik kod montaže ili se zaglavilo) pa po sjećanju : nekih 800 W i 20000 okretaja na 12 V. Ne vidim četkice . Propeler je cca 3,5 cm promjer - mali korak . Bez reduktora. Sam čamac je lagan - oko 1,5 kg , a akumulator je olovni 4 Ah ( ili 6 ) na 12 V i budem izmerio težinu . Dno čamca - glisersko (kao u jedrilice ) sa čvrstom perajom .
Potisak od 4 kg je imao u kadi ( mjerio priručnom vagom ) ali sa tim potiskom vozi cca 4 km/h.
Veličinu čamca dobio po mjerenju ukupne težine djelova ( da bi model odgovarao maritimnim svojstvima orginal jedrilice ).
Po nekom računu ( kasnije računao ) za 800 W na 12 V treba 70 A ( ? ) i onda krepa akumulator. Bez opterećenja na ispravljaču vuče oko 5 A ,a i to je previše za tu vrstu akumulatora.
Potisak mi treba ( neka moja ideja ).
Reduktor i veća propela , veći korak - OK , ali struja ?
...e sad si već nešto napisao...
Kao prvo, jedrilice su tipični primjer deplasmanskog korita ne gliserskog. gliserski trup se pri većim brzinama izdigne iz vode i glisira (klizi po površini) time smanjuje otpor i omogućuje veću brzinu.
Deplasmanski trup s druge strane ima maksimalnu brzinu, iznad koje nema smisla povećavati snagu motora. jer samo praviš brazdu u vodi i "guraš" pramčani val......
Po onome što si napisao.. ti imaš deplasmanski trup sa bolesno jakim motorom koji okreće premali prop koji je rađen za veliki potisak pri malim brzinama(manji korak=veći potisak i manja brzina; veći korak samo više optereti motor i koristi se za veće brzine.). Za tvoj prop ti je motor od 50 W uvrh glave. I ne treba se vrtiti tako brzo... brodski propeler malog koraka ne voli velike okretaje jedino da ga staviš u sapnicu, ali opet ćeš dobiti potisak a ne brzinu....
Potisak ti je bitan ako ti je model remorker pa misliš nešto vući s njim.
Jedrilice već po svom dizajnu imaju mali otpor pa im ne trebaju takvi potisci.. Osim toga, to što si mjerio je statički potisak, a kad je model u vožnji potisak je puno manji makar tebi za tvoj model nije najbitnjiji faktor.
Kolika je duljina trupa? Ona ti određuje maksimalnu brzinu modela... Kad ga voziš punim gasom pogledaj val koji radi. Ako je brijeg vala iza krme ti si prešao maks. brzinu tvoje forme i možeš podizati snagu do neba, nećeš dobiti povećanje brzine(bar ne neko zamjetno)jel si ušao u zonu glisiranja a tvoj trup nije namjenjen za to.
Moj savjet ti je da koristiš akumulator kao i do sada. Prop ostavi, samo izbaci taj motor i stavi neki manji. recimo speed 400 će ti biti i više nego dovoljan imat ćeš plovidbe od pola sata ili dulje. ... Ako staviš reduktor možeš koristit i speed 280, i plovit ćeš dok ti ne dosadi.
Ja sam za potrebe projekta u firmi natjerao remorker od gotovo 6 kg na "glisiranje" sa motorom speed 600 koji ima 180 w i to je previše za tu formu. Brod će u stvarnosti imati 25 tona i motor od 250 ks. A moj setup je kao da sam u original stavio motor od 1400 ks. 800 Wje kao da u malu pasaru ili riječni čamac staviš pentu od 100 konja. Nadam se da sam pomogao.