S obzirom da sam ja danas bio taj koji je odredio sudbinu nosača motora, dužan sam napisati par riječi o svemu. Da sam iskusniji, nisam, no imam dosta sati leta, pa je valjda to presudilo
Dakle, dotični model Cessne (da nebude zabune, ima ih brdo, govorimo o ovoj
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=16657) je fakat jedan *ajeban komad stirpora i sasvim je opravdana kolegina ljutnja jer od kupovine (oglas) model nije poletio.
Danas sam ja probao podignut model, poučen problemima koje sam imao sa svojim Pilatusom..savjeti koje je kolega novizagi iznio na 1. stranici su uzeti u obzir s tim da je s modela maknut stajni trap. Pri slobodnom bacanju (na suho) model je padao na nos dok je pri pokušaju leta pri 1/2 gasa ipak vukao na rep no ta 4-5 metra koliko sam ga držao na gasu avion se ispravio i počeo se penjati no tu je veselju bio kraj jer je sam od sebe početo
manevrirati lijevo-desno da bi potom
okrenuo i ko kamen pao na zemlju. Kolko god se ja trudio podići ga, uzalud,
kod da je u zraku ostao bez duše..nažalost završilo je kak je završilo. Kontrole su sve štimale, više puta smo provjerili sve prije leta.
Šteta za nosač motora, sigurno bi u 2. laufu probali s nešto više tereta na nosu, čisto da eleminiramo pitanje CG-a...al velim, danas sam vidio "skup neobjašnjivih stvari". Znam kak izgleda taiheavy niskokrilac..nakon ovog nisam ni u to više ziher...
I još jednom se ispričavam kolegi, a i na sebe sam ljut jer sam (opet) pogazio svoje pravilo da ne letim tuđe modele. Iskreno, žao mi je kolege i jednostavno sam se morao uključiti, stoga eventualne sumnje u kolegino umjeće letenja ne dolaze u obzir! Ili obojica nemamo pojma...također, bilo bi interesantno čuti riječ dvije od kolege- trgovca kojem je model prije prodaje letio prfektno.
lp,
Marko