Odg: Aerozaprega
Reply #9 –
evo Kobac dodjes kod nas u VŽ pa cemo teglit nešto
mi smo proslu godinu navlacili neke jedrilice, nisu bile nesto specijalno ali za prvi puta je bilo i vise nego odlicno, sve islo ko podmazano, baz krsenja modela i nekih cirkusa, teglio sam sa MPX Mentorom, naravno stujica power, nekih 700W, vuce jedrilicu gore ko mutav, imam u planu slozit jednog malo veceg sa pogonom barem 2-2.5kW tako da moze i kvalitetnu jedracu vuci za sobom
bitno je da se usklade piloti i da je po mogucnosti jedrilica malo vise od aviona koji je vuce mada je i to dosta tesko procjeniti pogotovo kad lete iznad pilota
Model za vježbanje, Discus CS, je raspona 2600mm i težak je 1400g.
Znači šlep mašina bi morala biti teška 2800g minimalno i mora moči penjati najmanje pod 45% kontinuirano.
Prava skala je, Ventus 2AX HF modell; 3500mm raspona i teška je 4500g znači da su zahtjevi na šlep mašinu puno veći.
Definicija šlep mašine je:
Model može vući jedrilicu upola lakšu od sebe ukoliko može penjati pod kutem od 45 stupnjeva ili jedrilicu iste težine ukoliko može penjati vertikalno. Opaska autora ove definicije je da treba probati mogućnosti šlep mašine, različiti modeli se različito ponašaju u aerozaprezi, definicija je samo okvir u kojem bi zaprega trebala funkcionirati.
MX16s+Assan, AURORA 9, T8FG
SF47, Ventus 2AX, Shadow, Elektra,
Optima PRO, Discus CS, Escape Jarro Miler
Eagle Tree PRO