Lijepi susret, dobra ekipa i ugodna atmosfera! Doci cemo opet. Kisha koja se nakratko pojavila nije uspjela pokvariti stimug ali smo se za to pobrinuli mi odnosno ja sa vatrometom
Ozbiljno, nadam se da nismo pokvarili stimung i zahvaljujem se na brzoj reakciji i intervenciji prisutnih. Da nije bilo onog vatrogasnog aparata mislim da bi mi kompletan auto izgorio zajedno sa gumama, motorom i rezervoarom. Hvala josh jednom i evo svima jos jedan dobar prijmer koji nam svima pokazuje zasto nije pametno puniti baterije u autu. Ovaj puta nije bilo ozljeđenih ali u praksi je nazalost bilo cak i smrtnih slucajeva izazvanih na ovaj nacin.
Ne znam zašto bi uopće itko punio bez balansiranja?
Baterija koja je bila na punjacu jedna je od dvije koje sam kupio 2006. godine. Nije rijec o nekim jeftinim "no name" baterijama nego o EVO FlightPower 2250 mAh 4S. Baterije sam kupio u Sloveniji a cijena je bila preko 100€ po komadu. Obije baterije imale su do danas bezbroj ciklusa punjunja i praznjenja. Promijenio sam cak nekoliko modela sa ovim baterijama.
Punjach koji je koristen za punjenje je BANTAM E-station, opremljen je LiPo balanserom, kupljen je 2006. godine u Sloveniji i takodjer je placen "suhim zlatom".
Baterije sam sve ovo vrijeme ponekad punio sa balansiranjem a vecinu puta bez balansiranja. Kada sam na terenu i punim bateriju za sljedeci let onda ju punim bez balansiranja a kada punim baterije kod kuce u miru onda ih izbalansiram. Osim ovih baterija punim i brojne druge baterije na isti nacin i nikada do sada nije bilo problema sa niti jednom baterijom na punjacu.
Uglavnom, da odgovorimo na postavljeno pitanje:
Zasto bi uopce itko punio bez balansiranja? - Zato sto je punjenje bez balansiranja brze. Punio sam bez balansiranja i nastaviti cu puniti bez balansiranja iz navedenog razloga.
Iako nikada nije bilo problema vec do sada sam nastojao izbjegavati losu praksu punjenja baterija unutar auta, vecinom sam punio baterije vani na haubi ili cak na stolu pored auta. Kao sto su neki od vas vidjeli, povukao bih kabel od auta do mjesta gdje ih punim a cak i kabel sam odmah kod akumulatora osigorao sa osiguracem 4A da mi u slucaju kratkog spoja ne strada akumulator. Samo u slucaju losih vremenskih uvjeta (kisha kao ova danas) napunio bi bateriju u autu i to obavezno na podu u kabini. Nakon ovog incidenta apsolutno cu prestati sa punjenjem lipo baterija unutar auta.
P.S. Oni klipichi sa mesom i origanom koje ste nam servirali pod shatorom su odlicni!
Tko misli letjeti potruditi ce se da leti.
Tko ne misli letjeti pronaci ce izgovor da ne leti.