gdje ste nabavili helij i po kolko?
dakle helij....
imaš na više mjesta...
mala pakiranja helija su extremno skupa, recimo helij u preju ili jednokratnoj boci, premala količina, a cijena je do neba....
helij možeš nabaviti u balon centrima, ima jedan u zagrebu i jedan u nedelišću koji iznajmljuje helij..... u zagrebu je kaucija 1500kn za bocu, helij je 500kn, najam ventila je 200kn(obavezno) s tim da se radi o 20L boci i najam je na tjedan dana....
u nedelišću (dominion) balon centar je 50L boca 1100kn ventil je isto 200kn, kaucija za bocu 6800kn
osim balon centra helij ima i u punionicama za tehničke plinove....
messer, ima više firmi po HR preko kojih se može nabaviti helij direkt od messera, samo su malo skupi, 2500kn očeju te male firme za nabavljanje boce od 50L, dok direkt od messera je pola jeftinije.... ali treba boca itd....
mi smo nabavili helij u UTP-u, pri čemu se zahvaljujemo Robiju iz Helofoto-a na informaciji i pomoći
UTP ima helij i iznajmljuje boce...
20L boca kaj ispada 4 kubika helija je 495kn za helij + 1,25kn najam boce po danu + kaucija za malu bocu 1500kn....
naravno kaucija se vraća na povratku boce...
bocu možete i kupiti, pa nema brige o vraćanju...
na bocu mora obavezno manometar za visoki i niski tlak sa regulatorom i pištoljem za punjenje....
nova stvar je prilično skupa, rabljenih ima od 800kn na više, a ako imate doma boce od kisika i acetilena, manometri pašu jer navoj je isti kao od boce za kisik....
udisanje helija ispada prilično nezdravo, nakon par dobrih udisaja je totalno pomraćenje u glavi zbog nedostatka kisika....
tijelo ima osjećaj ko da udiše kisik i nema nikakvih refleksa kao kod gušenja ali pošto kisika nema u plučima osoba poplavi i ruši se....
recimo 3 kvalitetna udisaja bez pauze između i to je to, rušiš se ko klada
već nakon jednog udisaja full punim plučima otprilike pol balona meni se jako vrti
evo, to je sve kaj znamo o heliju....
s tim da te leteće ribe, zbog kojih je očito pokrenut lov na helij
ispadaju jeftine za kupit, ali skupe za tankat.... volumno izgledaju pozamašne a pošto helij jako brzo pobjegne iz balona igračka bi mogla biti jako skupa za održavat...
ne znam koji je volumen ribe, ali da vam na kraju ne ispadne da je riba jeftinija od jednog punjenja