ja baterije punim uvijek preko balans porta iz jedinog razloga što nemam drugi način osim tog.. a opet.. po pitanju života baterije... posebno kod pražnjenja događa mi se da mi se baterija prazni npr. na ovakav način: 70% 50% 65%..., pa imam 100%, 92%, 100% ako ju ostavim da miruje.. znači neki unutarnji otpori, gustoće ćelija itd..
Opet.. svugdje možete pronaći upute za rukovanje lipo baterijama, pa čak i na onim naljepnicama koje su naljepnjene na njih.
Jedna od bitnijih stvari od punjenja balanserom ili bez je slijedeće:
Trošenje baterije - način vožnje, burst itd...
Punjenje baterije odmah ili neposredno nakon leta.
Punjenje toplih baterija. itd...
Svugdje piše da se baterije nakon vožnje trebaju odložiti na sigurno mjesto i puniti nakon najmanje 1h... tko to radi? Nitko.
Većina koja ima priliku nahaklat se na punjač.. odmah kači bateriju, jer želi što prije ponovno poletiti. itd..
Naletio sam rcgrupsima.. da je baterija planula sama od sebe nakon više od 15h od zadnje vožnje, prilikom koje ju je malo zagrijao...
Uglavnom.. manje više sve baterije dolaze iz kine, sa jednom ili drugom naljepnicom.. Proizvodni proces i testiranje je sigurno manje rigorozno nego u EU i ostalim zemljama, zbog toga je i njihova cijena puno manja nego npr. Varta 9 volti. što je apsurdno i tragi komično.
Od 100 ili 1000 baterija možda jedna ima nešto što će uzrokovati da plane kod punjenja, trošenja ili skladištenja. Sad da je tu kriv balanser ili lutrija.. mislim da je prije lutrija..
I još jedna sitnica.. Hobby king više ne šalje LIPO baterije poštom.. već koriste skakanje preko pola europe preko swiss posta da bi ih dostavili... uzrok nekoliko požara u poštanskim uredima.. siguran sam da ih poštari nisu punili niti sa balanserom niti bez njega.. a manje više su sve dobro upakirane..
A da ne pričamo o tome koliko vas vozi i trguje napuhnutim batkama