U Minhenu sam imao veoma siroki Krug Modelara i svi smo istim nacinom punili,niti jedan problem nitko nije imao.
jedno me interesuje, Laptop,Kamere,Mobiteli i jos kojesta su naspikani sa LiPo i Punjaci su primitivni,mislim bez balansa!
poz. iv
takva elektronika nema lipo, nego LiIon baterije
nadalje LiIon u mom laptopu ima recimo 6 ćelija, svaka ćelija je PROTECTED, tj ima sklop koji AUTOMATSKI prekida pražnjenje baterije na 3.3 V i prekida punjenje na 4.2V tako da nemoj bulaznit, baterije TREBA balansirat UVIJEK , ovu temu čitaju i novi modelari i ja osobno kao niti većina ljudi ne želim nikoga naučit krivo, posebno kada se radi o punjenju lipo batki kod kojih svašta može poć po zlu
baterije od mobitela su jedna ćelija i balans nije potreban, u mobitelu sklop ne prazni ispod 3.3 volta niti ju ne puni iznad 4.2 v
pogledaj primjer članaka za bateriju od laptopa
http://www.dealextreme.com/p/ultrafire-2400mah-3-7v-protected-18650-cell-1283
ne razumijem potrebu za tvojom neograničenom tvrdoglavošću, pa čovjeku se zbog toga zapalil auto, da je spojio preko balansera nebi vjerojatno niš bilo
vatra kreće uvijek od jedne ćelije, balancer nebi prepunio tu jednu ćeliju i to je to
jel bi promijenio mišljenje da se tvoj auto zapali? ja se dam kladit da nebi
prestani učit ljude krivo, ponavljam, temu čitaju i početnici
"Samo su dvije stvari neogranicene, ljudska glupost i svemir, a za svemir bas i nisam siguran." -Albert Einstein
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Tebi da odgovorim i kraj !
Da sam godinama gradio i letio Slobodno Letece Modele prokomentarisao si Dozom Cinizma
kao i svaki moj napis takodjer,
zasto ne,to je tvoje misljenje koje kao i moje ne mora da ima opipljivu pozadinu !
moju izjavu da proslu i ovu godinu letim dvije Elektro Jedrilice si ismijao ?
dji mi Automodelara koji puni LiPo Baterije Balanserom a i sami smo dok Wolferman nije smislio Balanser punili bez problema sa
Graupner ili Robbe "LiPo charger 4" pa i velika vecina i danas,
ako mislis da su to primitivni Punjaci se varas,
Samo ovdje u Kroatiji i to u ovome Forumu se uvrijezilo to misljenje dok u Modelarskom Svijetu malo tko Balansira,
i ja imam Baterije stare 3 i 4 Godine i rade besprekorno sto ne znaci da sutra moze da plane,Tomova je bila takodjer 4 Godine stara a tada pa i danas nemaju sve izvode za prikljucak na Balanser,kupio sam u proljece dvije i jedna nije imala i sta sad da vracam?
nisu Turnigy !
ALI ja sam samo iznio moje misljenje iz moje Prakse i po ugledu na druge Modelare vani,
ali ste vecina Vas ovdje Mudrija od vecine Modelara u Svijetu,
"Kakvi Ljudi,takva Drzava"
Poz,Iv