Vec neko vrijeme zelim izraditi univerzalni "allround" model, koji bi trebao popuniti rupu između perolakih modela kategorije F5J-N te elektrificiranim "F3J-Xperiencom". Model bi trebao zamjeniti "Spirita V", koji je unatoc dobrim letnim karakteristikama ipak sa svojom masom od 1,5kg bio malkoc preteski za termicko jedrenje. Također ni ostali modeli, koji se mogu naci na trzistu u klasi 2m ne zadovoljavaju sve moje kriterije koje zelim kod takvog modela, stoga sam odlucio da za svoj svoj zimski projekt izradim novu 2m specialku. Cini mi se da konstruktori te proizvođaci takvih 2m specialki ne posvecuju dovoljno paznje kod letnih karakteristika vec manje vise svi modeli baziraju na uskama od jotica, koje nataknu na manje trupove (vidi mini Vision, Pike Perfect Mini, Sprite, Espadita...) Sviđa mi se jedino Typhoon-X ali njegov profil SD8020 za moje uvjete nebi odgovarao.
Dakle kao konacni cilj zadao sam si masu 900gr. - sto bi bilo za 0,5kg manje od Spirita, raspon krila 2m - krilo mora biti sklopivo za laksi transport, a ujedno zelim da bi model bio dovoljno cvrsto građen, da ga mogu balastirat za "divljanje" po padinama u vjetrovitim uvjetima. Lagano te ujedno i dovoljno cvsto znaci samo jedno tj. kompozitna gradnja (karbon i jos jednom karbon). Trenutno sam u fazi projektiranja, rađaju se osnovne skice, a krilo bude na osnovi proslogodisnjeg projekta SAL:
http://www.flyfreak.net/samogradnja/wind-f3k/15/ Nadam se da ce do kraja tjedna izaci iz kalupa trup odnosno dva. Naime slicne zelje ima jos jedan kolega modelar, pa ce se tako najvjerojatnije istovremeno raditi 2 modela.
Imam jos nekoliko dilema koji bi prije pocetka izrade trebao razrijesiti dakle::
1. Kakvu jezgru upotrijebiti ili stirodur ili stiropor 30kg/m3? Stirodur je nesto tezi ali kod vakumiranju izađe bolja povrsina, naime zrnavost stiropora kod vakuma uvijek ucini svoje
2. Kako izraditi nosac krila odnosno remenjacu? Balza sa okomitim godovima + karbonske trake ili stirodur obucen u karbonsku "carapu"?
3. Plank krila bude iz 163gr. karbona ali jos uvijek razmisljam, dali između jezgre i karbonske tkanine staviti laganu 0,6mm balzu
4. Trenutno nisam ni sa profilom sasvim na jasnom, jer zelim prodoran i termicki profil istovremeno (slicno kao SAL i F3B modeli) ali to su dvije suprotne stvari vec po definiciji. Tu imam vise varianti dali koristiti jednog iz serije HN npr. 354, MH30, MG06 ili budem modificirao nesto po svome na temelju F3K iskustva... Debelina između 7,5 in 7,85%, zakrivljenost 1,8-2,0%
Za pocetak prilazem idejne skice te zamisljeni design
Modelarski pozdrav, Belovanovic