Novog zagija kojeg bi radio bi napravio 100 cm, vidio sam da ih ima po stranim forumima dosta tih dimenzija (40") ali nisam nasao konkretne nacrte, pa me zanima, dali je bolje samo s normalnog zagija skinuti kraj krila za 10 cm, ili sve dimenzije proporcionalno smanjiti? Ili nes trece?
mene isto to zanima?
Ovisi sto smatras za bolje.
Jednostavnije je samo podrezati krila.
Time dobivas, s istim pogonom, brzu letjelicu (i min. i max brzina ce biti veca).
Ako ga "skejliraš" za -10%, dobit ces sporiju letjelicu.
moze pojasnjenje sa skaliranjem? kako tocno dobijes sporiji model ako ga smanjis?
Jednostavno: modeli aviona su sporiji od pravih. Sukladno tome - mali modeli su sporiji od velikih.
Komplicirano: Kad smanjis linearne dimenzije za npr. 2x, povrsine ce se smanjiti 4x (odnosno 2^2 puta), a volumen (i masa ako se radi o materijalima jednake gustoće) 8x (odnosno 2^3 puta). Zato ce kod 2x smanjenog zagija otpor zraka (ovisan je o povrsinama) biti za istu brzinu manji 4x, a volumen i masa 8x.
Snaga motora je proporcionalna masi motora, pa ce i ona biti manja 8x.
Znaci novi, manji zagi, ima cak 8x slabiji motor, a samo 4x manji otpor - dakle, smanjit ce mu se i maksimalna brzina.
Takodjer, novi zagi ima cak 8x manji masu, a samo 4x manji uzgon (ovisan o povrsinama) - dakle imat ce manje propadanje pri jednakoj brzini, sto znaci i manju brzinu loma uzgona od velikog.
Ugrubo.