gorivo je posebno za metanolce i sastoji se od metanola, ulja i nitrometana. metanol izgara, ulje podmazuje i hladi, a nitrometan sluzi da se dovede vise kisika u cilindar kako bi metanol sto bolje sagorio, a ujedno i hladi te daje bolji ler gas i bolju tranziciju iz niskih u visoke okretaje. gorivo sa 5-10% nitrometana je dosta u vecini slucajeva, a ja koristim uglavnom manje od 5%. gorivo uzimam od koleta.
grijac za svjecicu se uglavnom koristi samo za startanje motora, a svjecica se poslije sama zari i uzrokuje paljenje gorive smjese. neki radi sigurnosti, tj. pouzdanosti imaju konstantno spojen grijac.
ova ic paljenja su, ako se ne varam, paljenja za benzince koja rade na svoju bateriju jer benzinci za letece modele nemaju magnetsko paljenje posto je to ekstra tezina na modelu...
benzinci imaju spark(klasicnu svjecicu) plug koja se napaja iz spomenutog napajanja i rade na benzin dok metanolci imaju glow plug (svjecicu sa zarnom niti) koja se zari bez posebnog napajanja (kako i zasto pitaj google da ja tu ne drobim o necemu sto nisam niti sam siguran
) i rade na metanolsko gorivo.