Odg: iznos carine na kupjenu robu u H.K.
Reply #10 –
Naime fizičke osobe prilikom kupovine za svoje osobne potrebe u vrijednosti do 5000 kn su oslobođene redovne carinske pocedure i naplaćuje im se u skraćenom postupku - odnosno carinski službenik osobno izvrši naplatu i nema potrebe za uslugom špeditera (to je slovo zakona).
Odnos s (DHL-om,TNT ili drugima) uređujete sami, ako potpišete punomoć naplatiti će svoje usluge po svom cjeniku,
Ali nikako nemaju pravo naplatiti usluge špeditera na pošiljke manje vrijednosti od 5000 kn.
Pošiljatelji su u načelu odgovorani ukoliko ste platiti dostavu do svoje adrese da isto provede za ugovorenu cijenu, ali u praksi mu ne možete ništa - jedino izbjegavati pošiljatelje koji šalju isključivo na takav način (isto vrijedi i za pošiljke TNT, Fedexa i sl)
Ja sam platio u USA robu 47$ a dostavu fco zagreb 56$ + 3$ osiguranja pošiljke i to dostavu FEDexa i imao sam račun za to.
Poslao sam im mail u Rheu d.o.o. da pošalju račun Fedexu u USA a ne meni, pa su odustali od carinskog zastupanja i carinskog skladištenja samo mi naplatili 40kn + pdv manipulativne troškove.
I naravno platio samo PDV na gore navedeni iznos nekih 130kn
Zakonski imate pravo otići sami po svoj paket i tražiti da vam se obračunaju davanja u skraćenom postupku i tada plaćate samo carinu i pdv - pitanje je koliko vam je to isplativo ako ne živite u Zagrebu? samo treba za to na vrijeme reagirati.
Zagi, Mini Titan 325, F5J-N 400 by Beli, MPX Easy Star II
MPX Funjet, Cessna 177 GP-10,MPX FunCub, Robbe Charter, Combat & Slope Soaring Wing, Mini Dex DLG, SpaceWalker, Cirus.
Futaba 7C