Razmišljao sam o Fusionu na 10S prije neg' sam kupio Velocityja... Pa da vidimo točnu kalkulaciju nitro vs. elektro, skoro isti heli, slične cijene.
Znači uzmimo da kupim 2×5S Rhino 3700mAh 20C - 118.42$ + recimo 2$ konektor. Iako je 20C možda malo premalo, ne da mi se tražit (Zippy nema odgovarajući kapacitet u 5S). To ispada ugrubo 700 kn za jedan set, recimo da nam treba 5 (ak se hoćeš malo dulje zabavljat na livadi u komadu, a ne da čekaš pol sata ili više da se to napuni).
S jednom batkom možeš u zraku bit ajmo reći 6 min (prije 5, al ajde)
S galonom goriva u zraku možeš biti oko 80 min (4 deci za 8 min leta * 10) (može i nešto više)
Galon CoolPowera 15% kod nas je 220 kn, a siguran sam da se da nabaviti negdje dosta jeftinije.
Da bi s elektrom letio 80 min s 5 baterija, svih 5 ću puniti 2 puta i još 3 komada jednom ibera.
U jednom danu sam potrošio 220 kn na galon goriva i to je to (za 80 min leta). Recimo da baterije izdrže 150 ciklusa (prije nego im poraste unutarnji otpor), onda me let košta (po bateriji) cca 5 kn i tako 13 puta da bih dobio 80 min u zraku = 65 kn. Struju potrošenu na punjenje nismo računali, pa ćemo zaokružiti na 70 kn, iako bi (po meni) trebali računati s nekim malo boljim baterijama pa je to još koju kunu više.
Namjerno nisam išao na 12S jer je puno jači od nitro varijante, pa nije ni fer. 10s bi bio bliži performansama (pretpostavljam)
Znači elektro je 3 puta jeftiniji, ali moramo uzeti u obzir da bi letio kao čovjek, moraš imati bar 5 baterija (3500 kn bez poreza), jaaako dobar punjač i da ćeš sve te baterije puniti jednom na livadi + 3 komada još jednom dodatno. Za nitro moraš imati starter (100$ + shipping Alignov na LiPo).
Kad sve zbrojimo i oduzmemo (neke stvari idu i pod plus i minus jer su subjektivne)
Elektro plusevi:
- lakše održavanje
- jeftiniji letovi
- nema štelanja motora
- nema brisanja masti
- tiši
- više snage
- manje problema s vibracijama
Elektro minusevi:
- tiši
- nema štelanja motora
- moraš se više iskeširat u startu za baterije
- nekome je veća gnjavaža oko punjenja i skladištenja baterija nego oko nitro motora - napuniš, upališ, letiš
- kraće vremena si u zraku s jednim punjenjem
Nitro plusevi:
- dulji letovi
- dim
- glasni
- miris goriva
Nitro minusevi:
- masni nakon leta
- glasni
- štelanje motora (ovo može biti i plus ako znaš kaj radiš i ak ti je gušt prčkat)
- slabiji (omjer masa/snaga)
- treba imati nešto više znanja za održavanje svega skupa (ovo može biti i plus naravno)
Mislim da na "duge pruge" nitro i nije toliko puno skuplji, činjenica je da je nešto skuplji, ali dobro napajanje + punjač + hrpa baterija ipak malo izgladi tu razliku. Problem je kaj je kod nas nitro skup, u Americi je duplo jeftiniji pa je ta razlika skoro nikakva, ako uopće postoji.
Meni osobno zvuk, dim i miris puno izdižu nitro u odnosu na elektro, da ne spominjem dulja vremena leta i činjenicu da odletiš, sletiš, napuniš i opet pičiš, iako je i elektro fenomenalan - jači je, bolje se čuju sablje, manje održavanja, niš nije masno itd.
Radio sam kalkulaciju za sebe osobno jer me baš zanimala razlika, pa reko idem stavit na forum, možda još nekoga privuče nitro kad vidi da nije ništa toliko strašno, a tak lijepo dimi i miriši
Ja bih rado imao jedno i drugo, ali ima vremena za to