Evo, da ne bude rekla-kazala, radi se o slijedećem:
ekipa iz N.Zelanda je prijavila da su naletili na dva FrSky modula sa istim GUID-om, čitaj istim kodom pa se mogu međusobno 'upravljati'.
To važi za obične module, a ne za one sa telemetrijom, dakle kao za ovaj DIY kojim je Davor haknuo Auroru.
Nadalje,
ne radi se o nekoj vjerojatnosti 1:300: FrSky GUID je 16-bitni, te je moguće sve skupa točno 65535 kombinacija koda ne računajući nulu. Kako je broj proizvedenih modula manji od 60 somova, čudno je da su se našla dva sa istim GUID-om, a to se može pripisasti jedino nepažnji u proizvodnji.
FrSky se nije izjasnio o problemu, jedino je očalinko na rcmodelreviews.com baljezgao kao i obićno, a ekipa na grupsima se raspisala čekajući izjavu proizvođača.
Ovaj problem se
može pojaviti jedino između dva FrSky uređaja (modula) i nema nikakve veze sa drugim 2,4 giga brandovima !
FrSky smo testirali na nekoliko zadnjih F5J-N takmićenja, a to je vrlo težak test, jer se leti daleko i po kiši na posljednjoj tekmi, a istovremeno radi ponekad i desetak 2,4 giga uređaja. Nikakvih problema nije bilo. Kasnije smo letili FrSky gdje god smo stigli i razne module, sa raznim prijemnicima, i naša iskustva su ovakva:
-prijemnik 4 CH, zaista malen, 2,5 grama !!!, no nema antena diversity, nije carbon-friendly, primijetili smo smanjen domet u odnosu na ostale, te je to park-flyer prijemnik
-prijemnik 8 CH, zaista odličan, sve 5 osim nešto većih dimenzija i težine, pa nije za takmičarske jedrilice (osim za F3J)
-prijemnik 7 CH, prvi i najbolji izbor za jedrilice, carbon-friendly, sve 5 ALI: servači se spajaju pod kutem od 90 stupnjeva, pa traži dosta prostora, nije za F3K iako je lagan
-postoji i prijemnik sa 7+1 Ch i zajedničkim PPM izlazom sa ravnim kontaktima za servače, no taj nisam testirao. Dosta skup, obećaje, vidjeti ćemo...
Dobre osobine: jednostavno i brzo bindnje, brza uspostava veze već bindanog prijemnika, rezistentan na video-linkove i definitivno fantastičan failsafe
Loše osobine: osim već spomenutih, blokira mi wlan na većoj udaljenosti, relativno manja izlazna snaga 60 mW (što u biti uopće ne smeta, jer za duplo veči domet bi trebalo 240 mW)
Range test pravio sam usporedo sa Coronom i pokazali su se slićni rezultati !
Nadam se da sam pomogao razjasniti ovu nejasnoću i da će Davor & Davorvž biti zadovooljni rezultatima ovog branda...
Damir