Odg: eewanov hangar (povijest mog bavljenja modelarstvom)
Reply #19 –
I ja imam samo riječi hvale za ovaj model, jedino je pomalo problematičan u polijetanju i slijetanju. U zadnjoj fazi slijetanja pada ko cigla. A ako ga dobro ne baciš kod starta, jako ga je teško izvući... Upravo tako je moj zadnji MIG prije 2 tjedna otišao u vječna lovišta - trenutak nepažnje, loše bacanje, zapeo krilom i "hop...". Puknuo nosač motora i olabavila se prva 3 rebra. Ide u rezalište, u planu je već novi.
Inače, letio sam ga s OS-LA40 motorom, i moram priznati da u usporedbi s ASP28 i nije baš neki dobitak usprkos većoj snazi - brzina je otprilike ista, ali zato guta više goriva, pa je i vrijeme leta kraće (s 1,8dcl rezervarom cca 7 min uz "gaženje"). A nisam htio stavljati veći rezervar. Idem nazad na ASP28
Nećeš dobiti puno s olakšavanjem trupa i krila - pokušao sam sve - od 3mm coroa (umjesto 4mm), pa guljenje unutrašnje stijenke 4mm coroa, sva rebra od balze... max. ušteda je bila cca 100grama, no strukturalno je dosta slabiji.
Ono što sigurno trebaš napraviti (ako već nisi), jest ugraditi servoe u krilo u visini elerona, a ne u sredinu krila kako je originalno predvidjeno - štediš na težini (nema šipki za elerone), konstrukcija je jednostavnija, a ako zapneš krilom pri slijetanju (koje se onda obavezno pomakne), nećeš uništiti servoe (ja sam tako strgao jedno 5 komada). Takodjer, repni servo sam ugradio tik ispred repa s vanjske strane. Konstrukcijski puno jednostavnije nego kad je u trupu.
Tomislav.
MX-16S/Aurora9, Giles202, ASW28, PC9, Quad, Canary40
Building: ME-109, ExtraLeki 300, Mig-7