U mojoj 'vamilji modelarstvo je prisutno već preko 70 god, eto već treća generacija krši modele ..
.
Nitko nam ne prigovara, jer ne pretjerujemo, bavimo se koliko stignemo, susjedi uglavnom ne znaju, reklo bi se da imam idealnu situaciju
!
E sada nešto o ovim panjevima koji vam prigovaraju da se 'igrate ko' mala djeca':
u čemu je razlika između 'igranja sa aviončićima' i recimo igranja badmintona ? Odmah će vam reći da je badminton fizički aktivan sport !
O daaa, a što je Free Flight? Malo jači vjetar na takmićenju i ne gine vam 20-tak i više km "šetnjice po livadama". Ja sam kao pomočnik takmičarima na loggeru izbrojio 12 km, a nisam se tada niti tekmao, navećer popadamo u šatore umorni da se ni popišati ne stignemo !
Sada vas pitaju što je to Free Flight.... mađunarodna udruga FAI ima 7 sportskih kategorija u modelarstvu F1 do F7,
s time da su F1 do F5 avioni/helikopteri:
http://www.mat.uc.pt/~pedro/ncientificos/FAIclasses.htmlF6 su mislim rakete, a F7 baloni... pa se između nekoliko desetaka disciplina mogu naći neku odgovarajuču i dovoljno sportsku i prestanu zajebavat sa glupim pitanjima !
Uostalom svaki hobby jednako košta, ovisi samo koliko smo spremni love potrošiti !
Damir
Da se i ja uključim, Fai ima sedam sportskih kategorija u modelarstvu F1-F7. Osma, S (space modeling) je zasebna kategorija koja ima 10 pod kategorija.
Ja sam raketni modelar već 30 godina, i tada je to bilo normalno jer sam djete. Kasnije su me zvali malo djete i jedino roditelji i sestra su imali razumjevanja. Žene, ne.Prijatelji baš i ne.
I onda se razbolim prije 3 i pol godine, završio na operaciji, pola iz mene iščupali, ali ne i modelarstvo. Poslije svake kemoterapije, kad je bilo najgore, uzeo bi nešto šmirglat, radit, i moji su znali da sam ok... I nedam se, modelarstvo me drži. I baš me briga kaj pričaju o meni. Ak misle da sam djete, nek oni "odrasli" naprave to kaj ja radim.......