Odg: evo ti perverzije....san svakog zračnog snimatelja
Reply #60 –
Ma upavo to Lanzare. Kada gledam kolike novce traže za kakve snimke pa to je čisto uvaljivanje muda pod bubrege. Osobno mi iskustvo pokazuje da nikada nećemo napraviti stroj koji će biti savršeno miran za video produkciju. Možemo se približiti onoliko koliko će biti dovoljno postprodukciji da obavi svoje. Kao što i sam iz iskustva kažeš. Jednostavno je previše sila i faktora koji utječu na cijeli proces tako da je to za mene više nekakav teško postizljiv ideal. Jer što ti vrijedi gimbal od suludih 3500 dolara za samo 500 g tereta ako na dan tvoga snimanja, koje ne možeš, recimo, pomaknuti, puše lagani vjetrić. Pa to sve pada u vodu pa i letačko iskustvo. To je tako u stvarnom životu.Dakle, sa strane tehnike teško će se dobiti savršena platforma za video snimanje. Nadam se da će me budućnost demantirati, ali previše je tu zakona fizike, dinamike, materijala itd...da bi se na tako malom stroju to postiglo. I u savršenim uvjetima. Svi jubito uradci su više manje postpordukcijski obrađeni - stabilizirani, obrezani, usporeni, ubrzani, kratki kadrovi itd. Vidim da sada i sam jubito u osnovnim postavkama nudi stabilizaciju slike i to čist korektno radi. No, ukoliko je to OK, onda i nema nekog velikog problema. Jedino mi ide na živce što ekipa u svijetu traži za takve strojeve po nekoliko desetaka tisuća eura, dolara, svejedno a može se bolji rezultat dobiti i s tri žiroskopa u rukama vještog pilota. Uostalom tako se i najprirodnije leti pa je onda i rezultat takav, zar ne? Sve ostale đinđe dobro dođu početnicima, to svakako da ipak na prvom letu ne razbiju skupo plaćeni stroj. Al što i sam kažeš ni to nije rijedak slučaj.
Lp
Toni