@toni
Pozdrav.
Prvo izvinite ako stavim koju srpsku rječ jer hrvatski mi nije materin nego slovenski.
Da sve to što danas pravimo je 99% sigurno. Ali 100% je, da što više elektronike, te su večje šanše da stvar padne.
Kopterworx je napravio sigurno do danas nekdje 50 RTF- ja i više i mogu, da se pohvalim, ali do danas nam nije pao ni jedan zbog kvarova. Znači pilot greške i pravac u drveče ili u zgradu ili slabo parkiranje i da ode koji propeler i to, dešava se. Ali dobili smo i puno takih u vrečici koji su drugi kupili i spojili sami, a na kraju zbog jednog slabog lema ili sitne greške padne več na prvom pokušaju i onda dupli trošak da mi to popravimo.
Drugi problem je jer kada ideš da čitaš o tome, puno se priča i piše ali konkretnih upustva nema.
A za cjene koje su sad u pitanju tu ima mnogo stvari. Pa da malo objasnim. Ljudi misle da mi zaradujemo težke pare na tim stvarima ali nije istina.
1. Rabat tu je na materialu je gotovo nikak. Isto kao kod kompjutera ako imaš 10% onda si car. NPR DJI rabat ne popstoji ali kad kupite 10 komada istih, plačate 9 a dobite 10.
2. Onda su tu troškovi puta. Paket par do 3-4 kg iz USA je 90 dolara. Onda plačaš carinu 6%. Onda na sve skupa. Znači račun+ prjevoz + carina 20% pdv u sloveniji + 35 eura troškovi carinskog urada za carinjenje.
3. Baterija košta 100 dolara i težka je 1kg. računamo 5 baterija je 500 dolara + 120 dolara je pakiranje i prevoz je 620 eura + 40 carina = 800 dolara +50 carinski troškovi = 850 dolara za 5 komada. Komad onda je 170 dolara. to je u eurima 130. A mi je prodajemo za 138 eura
i još ljudi šalju email kako smo skupi da je na internetu baterija 100 dolara hahahaha. Onda je kupi po 100 dolara pa da vidimo kolko na kraju če bit. I amerikanci nemaju PDV isti nego se kod njih na kraju računa. Znači sve cjene su bez pdv na internetu in onda ovisi u kojem state živiš jer jim je pdv različit od state do state.
Mislim da sam bio dovoljno jasan.
Snimke kod nas koje imamo na page so vlastite i napravljene so tek tolko da prikazuju mogučnosti šta se da napravit s kopterom. Pravimo i jedan pravi snimak koji če bi izpiljen i da če postprodukcija napravit svoje.
Druga stvar je da košta 1 sat pravog helikoptera od 3000 eura na sat pa dalje. Zbog toga je jeftinije za neke da imaju svoju mašinu koju če upotrebljavat nego da traže helikopter svaki put. I tu su i situacije u kojima sa helikopterom ni ne možeš da ideš.
TO je neki novi trend , da se prave kadrovi koji do sada nisu bili moguči ili je bilo jako težko sa CRANEovima da se naprave. Onda se zvali watrogasci da su dovukli najjači skylift da se kamerman popeo gore i snimao kadar. Sve je to tu nekdje.
Toliko od mene.