Poprilično su realni simulatori, oni koji tvrde drukčije se vjerojatno nisu dovoljno "družili" s njima, a to kaj Diogen veli da je stvarni osjećaj drugačiji također stoji - jer na livadi je malo mirno, pa malo puše vjetar, pa te smeta sunce, pa te frka da ne spizdiš model jer ipak košta neke novce, pa te frka da ne pogodiš nekog, itd. itd. nije isto definitivno. I dosta modela u Phoenixu se ponaša prilično realno, ali ipak je drukčije kad se na livadi malo nogice tresu u početku
Prvi model kojeg sam ja ikad letio (bez sima prije toga) je bio stari robbe Charter, to je trenažni visokokrilac raspona krila metar i pol i vjerojatno mase oko 2kg (bubam, nisam 100% siguran), ali to ne znači da bih preporučio takav model nekom početniku, ali samo zato što je od balze/špera i više te košta nego kad u zemlju spizdiš hrpu deprona (materijal te po deproncu košta valjda 50kn, ostalo je u većini slučajeva iskoristivo nakon kreša). Tak da je bolje složit nešto jeftino od deprona za prvu ruku, čisto da se naučiš, kasnije gradiš čuda kakva ti srce poželi. Recimo onaj Piper od metra kojeg radi dosta ekipe tu na forumu mi se čini kao izvrstan početnički model, a uz malo truda i izgleda predobro