Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #45 – December 22, 2009, 07:27:25 pm Pa zar nije SLADAK avioncic,a kada se u Kitu prodavao i koliko se mogu sjetiti da je kostao ne pune 4.000 $sto je za mnoge i tu dostupno,brzo si reagovao a sada cu se potruditi da ga nadjem ovdje,pa se cujemo
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #46 – December 22, 2009, 07:57:34 pm Quote from: Plavi on December 22, 2009, 07:18:43 pmThe Cvjetkovic CA-65 is an American two-seat light aircraft designed as more powerful version of the for Cvjetkovic CA-61with retractable landing gear, and designed for amateur-build. TheCvjetkovic CA-65 is a low-wing cantilever monoplane powered by aLycoming 125 hp four-cylinder horizontally-opposed air-cooled engine, providing a top speed of 257 kmh and a range of 685 km.The Cvjetkovic CA-61 is an American single-seat light aircraft designedfor amateur-build. The Cvjetkovic CA-61 is a low-wing cantilevermonoplane designed to be powered by any Continental engine of between 65 and 85 hp,such as the Continental A65 four-cylinder horizontally-opposedair-cooled engine, providing a top speed of 193 kmh and a range of 685km. The Cvjetkovic CA-61 may also be constructed in a two-seatside-by-side arrangement, with a reduced range of 595 km.ova donja slika je sa prvim motorom Volkswagen i taj je imao oznaku CA-51u americi je dobio jace motore u nekoliko verzija,on je to radio u vlastitoj maloj fabrici,vise ne znam,prvi u Zagrebu su napravili modelari,znam da je Komch radio dalje ne,
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #47 – December 22, 2009, 09:12:53 pm ivane, koji tocno zracno hladjeni volkswagenov motor? dali neki iz auta ili kombija ili je vw radio i motore za avione. ja sam zaljubljenik u stare vw bube i donedavno sam vozio zutu bubu cabrio sa zracno hladjenim motorom. struja zakon, nitro USTAV
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #48 – December 22, 2009, 09:24:55 pm ne ti su motori samo preradjivani,skidan im suvisni "SPEK" (kvakica na S)ali su auto motori naravno sa manjim spremistem za ulje,karter,bas sto su zrakom hladjeni su pogodni,u njemackoj je bila mala privatna firmica specijalizirana za prepravku,dolaskom Rotaxa su izgubili na znacaju,
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #49 – December 23, 2009, 06:29:08 pm "Kopajući"po starim dokumentima našao sam svoje stare sportske dozvole iz 1984 i 1994 godine: vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #50 – December 29, 2009, 03:51:14 pm http://good-times.webshots.com/video/3099532900067521345AzYQsC evo nešto iz povijesti konstruktorske tehnike koja nažalost nije zaživjela radi love... vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #51 – December 29, 2009, 04:53:24 pm Ne ne zbog "LOVE" o ovome avionu znam nesto malo i znam da je totalno neuspjela konstrukcija isto kao i skolska "Utva" i ako je bila maltene vijerna kopija Pipera
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #52 – December 30, 2009, 07:43:57 pm Slažem se Ivane utva 75 je loša kopija pipera chirokija al je ipak odradila dosta posla u školovanju pilota iako su joj bile zabranjene vertikalne evolucije(akrobacije). Probni letovi su pokazali jedan veliki nedostatak- pri određenim brzinama i napadnom kutu dolazilo je do zasjenjenja horizontalca i neupravljivosti po dubini- pri izvođenju akrobacija ; inače za peglanje zraka je bila sasvim ok i sam imam par letova na istoj..a što se tiće onog gore projekta kad sam naveo lovu kao razlog nisam mislio kao nedostatak nego uludo utrošeno jako puno love i na kraju ugašen projekt što je bio vrlo čest slučaj u bivšoj vojsci..a za razliku od mnogih ovaj projekt je bar poletio i uspješno odletio dosta letova... vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #53 – January 01, 2010, 05:39:28 pm još par slika iz bogate zrakoplovne povijesti... I jedno pitanje: dali je možda nekom poznat niskokrilac sa slika? vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #54 – January 13, 2010, 12:31:39 pm Obzirom da je danas godišnjica rođenja poznatog hrvatskog konstruktora zrakoplova Rudolfa Fizira red je da ga se i ovdje sjetimo jednim člankom iz "hrvatskog vojnika"Hrvatski vojnik - Internet izdanje vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #55 – January 14, 2010, 04:54:03 pm da malo povećam zanimanje oko ućešća u ovoj temi evo nešto iz nepresušne hrvatske povijesti: vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #56 – January 14, 2010, 08:32:28 pm Vidi ga Mato Posljednji model:Sin V1: tezina: 7500 g, raspon: 70 cm, gorivo:mlijeko, kapacitet rezervoara: sve veci, izdrzljivost: 0-24
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #57 – January 15, 2010, 07:35:57 pm Quote from: pz design on January 13, 2010, 12:31:39 pmObzirom da je danas godišnjica rođenja poznatog hrvatskog konstruktora zrakoplova Rudolfa Fizira red je da ga se i ovdje sjetimo jednim člankom iz "hrvatskog vojnika"Hrvatski vojnik - Internet izdanjeMalo sa zakasnjenjem, ali neka pucanstvo vidi (jer "slika govori vise od tisucu rijeci")o kakvom se aerodinamicki dotjeranom avionu radi. Tko moze usporediti s tadasnjim konstrukcijama, bit ce mu jasno koliko je Rudolf Fizir bio "ispred vremena"!
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #58 – January 16, 2010, 11:14:58 am Rudolf je bio stvarno izuzetan konstruktor i kako kažeš njegove konstrukcije bile su stvarno ispred vremena....i trebamo ga se sjećati kao i Penkale i svih pionira hrvatskog zrakoplovstva... vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: iz povijest hrvatskog zrakoplovstva i modelarstva Reply #59 – January 16, 2010, 05:22:07 pm "RODA" na kojoj sam zavrsio pocetnicku obuku,nakon dvadesetak startova smo morali prekinuti i poslati prednji dio u Vrsac gdje su joj ugradili kabinu,55 godina je proslo od tada !ZZ mi je poslao sliku, hvala