Odg: LiPO , isključivo BALANSIRANO !!!
Reply #22 –
Ja počeo temu sa slikicama da upozorim modelarsko pučanstvo da ne pune LiPo bez balansera...
Dakle, nije točno:
"Nasi punjaci koje imamo (bar ja) su do 6c"
Ne postoje punjači do 5,6 ili koliko 'C', .. 'C' je vrijednost struje izražena u amperima koja se referencira na kapacitet promatrane baterije, npr. punimo li bateriju kapaciteta 1000 mAh sa strujom od 1A , to je punjenje sa ' 1 C'
"Problem sa tim jeftikaner punjacima je sto im balanser nije bas previse pouzdan / precizan."
što je i točno i netočno: Junsi (ICharger) hvali se da svaki balanser provjeri u proizvodnji... no vremenom stvar se mijenja pa nam treba provjera na instrumentu. Instrumenti kojima bi mogli provjeriti napon balansiranja opako su skupi, jer za takva mjerenja nije dovoljno upotrijebiti digitalac, ma koje firme i cijene bio, već treba instrument koji ima certifikat o baždarenju, koje naravno treba obnavljati svakih toliko i toliko.
Konkretno, ako netko misli da mu balanser fuša, slobodno mi se obrati, imam strumač sa certifikatom.
"Može, ak letiš 2s 800 mah baterije. Sumnjam da je Toki mislio na te baterije."
opet krivo shvaćeno, 50W je dovoljno ako 2S 800 mAH puniš sa 5 C ! Ja npr sa punjačem od 50 W punim 6S (2*3 S za Zagija) od 2200 mAh sa 0,8 C i sve je gotovo za 30 min, pitaš se kako je to moguće sa dakle 2 A? Tako da baterije držim u storage i onda ih samo dopunim cca 50% prije izlaska na livadu, a poslije livade ih stavim na storage punjenje isto sa o,8 C i gotovo za 30 min, taman dok sve raspakujem i spremim.
@ gradnjanin: nije najvažnije tko ima največeg, glavno da je - tehničar !
Damir