Se sjecas Robi kad smo bili u Rijeci,sve one modele sto sam letio su bili bez expa,dual rateova i bez pomjerenih tezista.Sto se tice expa e pa u pocetku je malo teze bez njega ali kad se naviknes sve ti je pod kontrolom.Kad se odvikavas od expa onda svako toliko smanjuj za svega par posto expo dok ne dodes na 0,subjektivno odredi koliko letova30-50 ili 100tinjak ako ti pase.To za CG je po meni glupost kao lakse 3d izvodis tako ali probao ja sve i nije bas tako,uopce nije tako.
Sjećam se naravno
Što se pomicanja težišta tiče, radilo se o centimetar-dva, ali sam primjetio da model puno bolje i agresivnije izvodi snap rollove i slične nagle manevre poput waterfalla itd. kad je težište iza
Ja sam bio protivnik expoa na stanici dok nisam malo proučio tu problematiku. Negativni expo (Futaba filozofija, za Spektrum je sve obrnuto) se dodaje kako bi se uklonio mehanički pozitivni expo koji nastaje zbog nelinearnog kretanja servo ruke, a koji je još više izražen na 3D modelima (zbog velikih otklona), tako da ustvari s 0% expoa na stanici dobiješ osjetljivije komande "oko centra" i sve manje osjetljive oko krajnjeg hoda palice. To se može ublažiti dobro mehanički podešenim linkovima, ali ne baš i ukloniti, tj. nisam siguran da je moguće dobiti potpuno linearan hod kontrolne površine u odnosu na hod palice.
Naravno, ako se navikneš letjeti tako nema problema. Ja se ne želim vraćati na staro, jer sam se ustvari morao navikavati na expo (pričam o malim postocima i to samo na 3D avionima i helijima)
Sve ostalo letim bez expoa jer nemam problema s preupravljanjem (čak i brze zagije s full otklonima i D/R na 150% - tu nije bitna preciznost za nekakve figure pa mi paše)
E sad smo ga zagnojili, ali dolazimo do one da si treba podesit sve onako kako ti paše lol
Trenutacno kad dignem neki prijateljev avion sa expom,full mi je nezgodno upravljati,kad pomaknem palicu i nista ili jedva nesto se desava a kad dodem do odredene granice naglo skoci a bas zbog toga ne valja expo.To u 3D-u je jako lose jer kad ga hoces u hoveru dovesti da lebdi u nuli onda ti je potrebna "mikronska"preciznost da ga umiris a kad imas expo samo ti smeta u tome a model ti seta tamo amo a mozes ga umiriti(u zavisnosti od expa)samo u totalnoj bonaci
E pa o tome se radi, ja ne koristim expo da bih dobio neresponzivnost oko centra i onda BAM da samo skoči. Već baš linearnost
.Da i tesko je na malom avionu kao PA Extra naucit 3D ali kad naucis na njoj onda ti veliki modeli dodu goloigra.Kao sto Ameri kazu Biger flys better.Samo jos natuknica da kad sam poleti prvi let sa 2,16m Yakom,s tim da sam prije njega ucio na ostalim manjim modelima a najvise na malom Edge 540T od 1,2m,u drugom letu sam ga vec i to bez problema doveo u hover na par cm i to mozda 10 tak od zemlje.Kazem da kad naucis na manjem koji je nenormalno zivcan i onda prijedes na velike modele oni ti dodu goloigra jer su u usporedbi na manje,mogao bih dodati i pre tromi.
Ja sam na maidenu već hoverao tu Extricu (na nekih 15ak metara), a nakon par baterija i full nisko. Iako su mi snap rollovi, knife-edge loopovi, can-openeri i slične stvari bile interesantnije
Izvrstan je to model, samo mi se sad jako sviđa nova Katana
Bude i to došlo jednom
Sorry Hrvoje što smo ti malo ukrali thread, mogao bi ovo Wespen prebacit negdje