odgovor na vaše pitanje, trenutni sam izradio samo jednog jer nisam imao više matrijala.
I kako si zadovoljan postignutim?
Izvjesno vrijeme bavio sam se izradom tailbooma i nakon nekoliko ne baš dobrih rezultata odustao.
U tome mi je najviše pomogao jedan trgovac ribičkim priborom koji je sat vremena strpljivo samnom birao kedericu: na kraju sam uspio dobiti karbonsku kedericu čiji je i prednji i zadnji kraj konusa ima promjer koji mi je točno odgovarao, dobre čvrstoće i elastičnosti, ne prevelike težine za F5 i cevka je bila radjena djelomično od uzdužnih vlakana, preko koje je namotan UD i krajevi su posebno ojačani UD-om pod kutem 90 da ne pucaju. Cijena od 130 kuna ne čini se malom, no u mnoj dobiješ i još dva manja konusa, eventulano za F1h i F1n.
Kada sam dremelom raspilio komadić konusa uzdužno, shvatio sam da imam materijal koji mi potpuno odgovara.
Više mi nije palo na pamet da idem motati cevku, mućkati smolu, grijati štap da bolje stisne i nabiti si žuljeve kada treba svući konus sa cijevi...
Inače, najčvršće karbonske cijevi proizvode se postupkom nazvanim 'pultrusion', koji je donekle slićan ekstruziji i cevka koju dobiješ takvim postupkom je najbolje moguće kvalitete, ali ima i jednu gadnu manu: možeš dobiti samo konstantan presjek, nema konusa ! Vidi ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/PultrusionCijev od 5,5 mm presjeka je toliko čvrsta da je ja ne mogu slomiti mojom tjelesnom težinom ! Uz cca 8 grama težine na 800 mm vidiš da se radi o zaista izvrsnom elementu.
Samo nema konus.
Ako si zainteresiran, takav materijal je zapravo karbonska strela oznake 750 (570 ne valja jer je teška i 12 grama) firme 'Beman' i može se dobiti kod Cico-sport u Varaždinu, za cca 16 kuna 1
Želim ti usopjeh u izradi i puno dobrih startova!
Damir