Probat ću naći članak koji objašnjava zašto je ricinus dobar, čak i bolji (po nekim svojstvima) od sintetike. Neka fora je s razgradnjom ricinusa pri visokim temperaturama, nastaju neke čestice koje su izvrsne i dobro štite motor pri visokim okretajima/temperaturama i zato se isti i koristi u malim postocima u mješavinama. Ne sjećam se točno kaj je sve pisalo jer sam ga čitao prije par mjeseci, probat ću ga iskopat pa ću stavit link
Inače, priča je da ako se koristi 100% ricinus za podmazivanje (znači 15-25% udjela ricinusa u mješavini) može kroz neko vrijeme naštetiti motoru, osobito ležajevima (jer se stajanjem pretvara u gumu, a i jako "lijepo" se zapeče na auspuhu i motoru, puno ga izađe na auspuh jer je gust). Zato se koristi sintetika niskog viskoziteta
To nije moja tvrdnja, provjerite po interwebsima tko su Tim Jones i Bert Kammerer ak ne znate. Ja ću ovu sezonu odletjeti s Cool Powerom 15% (kojeg inače zovu Cruel Power zato što ima premali postotak ulja za heli motore, dok je CP 30% dobar) i držat fige da mi motor ne ode u 3PM. Ak ode, bar imam razlog kupit YS60 sl. godine
Kod aviona su opterećenja na motoru puno manja jer se ne koristi toliko momenta, čak ni kod hovera recimo, a i rijetko kad se gaze na full gasu. A i postotak nitra je na avionima rijetko iznad 20%, često dosta manji.
Heli motori su pod stalnim opterećenjem (kod 3D leta) i turaže su često iznad 90%. Tak da se tu vidi koje ulje kvalitetnije podmazuje, da je ricinus bolji, u Americi bi ga svi letjeli a i proizvođači goriva bi ga koristili u svojim mješavinama, sumnjam da je skuplji od sintetike.
A di su tek autići, Ameri na nitro autićima za utrke guraju preko 50-60% nitra, opet je većina ulja sintetika, tek par posto ricinusa.
Osim toga, Webra i SuperTigre (kao i većina ostalih europskih motora) su motori kojima paše manje nitra zato što imaju nešto veću kompresiju, dok japanski motori imaju manju kompresiju kako bi se moglo koristit gorivo s većim postotkom nitra.
Ne znam dečki, možda ste vi u pravu da je ricinus bolji, ali nekako više vjerujem ljudima koji osvajaju prvenstva i koji su "doktorirali" glow motore