Konkurencija je uvijek bila najbolja stvar za krajnjeg korisnika, a tako će biti i s novim gimbalima sa step motorima. Nije mi jasno zašto se toga nisu prije sjetili, ili su trebali potrošiti sva serva na zalihama.
Do sada sam radio s KK, MWI, GAUI 344, GUINS i DJI NAZA kontrolerima. MK mi je u susjedstvu i imam ga prilike vidjeti kako leti, probao sam i sam malo. Mogu samo reći da je MK brutalno stabilan na Jazavčevoj okti.
Za početnike bez letačkog iskustva NAZA je definitivno najbolja opcija. Veličine je prosječnog prijemnika, u vrlo robusnom kučištu. Jednostavna je za programiranje. Svega nekoliko klikova u sučelju. Gainovi se mogu podešavati u relanom vremenu u letu, a spušta sama stroj ukoliko dođe do unaprijed preddefinirane voltaže. No, ono što me najviše veseli kod nje je to što definitivno od svih sličnih kontrolera najbolje držai visinu - alt hold. U to sam se i sam uvjerio. Podržava konfiguraciju do Hekse i ima izlaz za dvije osi stabilizacije gimbala. Kakva je za snimanje i kako radi stabilizacija gimbala to ću tek vidjeti kada gore stavim kameru. Čekam još uvijek nove motore za quada pa update slijedi. Koliko mi se čini DJI ne proporuča stavljanje NAZE na teže strojeve.
Neke stvari na tržištu u posljednje vrijeme nam idu na ruku pa se veselim onome što je pred nama. Razlog optimizma je u novom sustavu stabilizacije unutar same kamere koji je izbacio SONY. Oni to zovu balanced steady shot. Nešto poput naših gimbala. Sony CX 730.
http://www.youtube.com/watch?v=XSpdnVlquw0&feature=related]
Da stvar funkiconira u praksi pobrinuo se njemački profesionalni snimatelj Roman Teufel. Evo njegova RAW snimka koja dovoljno govori sama za sebe.
Mikrokopter Testshooting on VimeoEvo i jedan video koji je radio za dokumentarac s istom kamerom i istim strojem. I evo snimke, barem tako tvrdi, a ja sam mu sklon vjerovati, koja nije stabilizirana u post produkciji.
Making of - Flight into the Jungle of Myanmar on VimeoČovjek je bio nesebičan pa je i pokazao svoj stroj i kakve je modifikacije na njemu napravio. Riječ je o klasičnom MK sustavu - heksa s MK DSLR gimbalom. Tu se lijepo vidi kako je podboltao silikonskim damperima nosač kamere, i drugom vrstom samu kameru.
http://forum.mikrokopter.de/topic-24170-1.htmlOno što me osobno veseli je da se stvari ubrzano kreću i da ćemo imati sve više stabilnijih i jeftinijih kontrolera, a tako i kamera oko kojih ćemo se morati manje truditi jer će dio posla odrađivati za nas - kada je stabilizacija u pitanju.
Prema mojoj nekoj gruboj računici za ovakvu snimku je potrebno cca 20 tisuća kuna uključujući kameru koju sam procijenio da će kod nas stajati kojih 10 tisuća kuna kada dođe. Dakle s ne preskupim motorima i reglerima, osnovnim MK kontrolerom, istim takvim gimbalom, istom takvom kamerom, ako je sve istina, za nekih 20 tisuća kuna može se dobiti takav rezultat u samogradnji. To je, složit će te se za taj rezultat ništa. Naravno uvijek će to na kraju netko trebat i odletjeti.
Dakle s jedne strane imamo objektivno preskupe gimbale za male težine do 3500 dolara - dakle samo gimbal - a s druge za iste pare cjelokupno rješenje i to s kamerom. Da se čovjek zamisli. Jedva čekam da SONYjevi konkurenti izbace svoju stabilizacije pa još dodatno sruše cijenu.
lp
Toni
p.s. da bi vidjeli ove vimeo snimke samo kliklnite dole na link. Ne znam zašto ih nije učitao na forum. Uglavnom samo klik na opis videa odmah ispod.