Pratim već neko vrijeme ovaj forum od kad sam se zainteresirao ponovno za ovaj hobi, prvi put dok sam imal nekih 11 god znači 1989.god, no tad su bile problem finacije a i RC oprema je bila skupa te nerazumijevanje od staraca za taj hobi. Sad su neka druga vremena, ima se nešto love za odvojit za taj hobi ali sam ponovo naišao na nerazumijevanje ali ovaj put od žene. Jedino mi stariji klinac daje podršku
. No da ne duljim sa uvodom, odlučio sam prvo radit Zagi-a jer je najjednostavniji za napravit, u pripremi je izrada i quadcoptera i nakon toga radim Bixlera po svom nacrtu...
S obzirom da sve stvari si volim napravit sam, tak sam i napravil rezač stiropora. Letvica od bukve 10mm x 10mm x 1150mm, na krajevima stavljeni vijci koje drže cekas žicu debljine 0.2mm.
za izvor napajanja koristim 2 baterije iz UPS-a spojene u seriju tak da dobijem 24 V što je taman za ovu duljinu i debljinu cekas žice.
Zagi je rađen po uputama sa
rcwings.webs.com Ovak izgleda izrezan, direkt link na kalkulator za
CG Ojačan sa jelovim letvicama i trakom sa staklenim vlaknima, te po uputama presvučen sa trakama za pakiranje u boji iz NN
Nosač motora napravljen od aluminija, tiple zaljepljene u stiropor i nosaš zašarafljen vijcima
Izrezani otvori za bateriju, ESC, prijemnik i servače
I na kraju to izgleda ovak sa gornje strane...
i sa donje strane
Rezanje slova na ploteru je radio frend koji ima graf. tiskaru, font je klavika (facebook logo font
)
Eh, i onda je krenuo na prvi let tzv. maiden, kod frenda u Zelini pokraj NK zelina i tu nastaju problemi čini mi se sa CG-om i kasnije ustanovljeno da jedan servo nije bio dobro zaljepljen pa je zbog toga vjerojatno bacao na jednu stranu. Molim znalce da iz sljedeče snimke (korištena keychain kamera #16 a kasnije mobitel) pokušaju utvrditi u čem bi bio problem sa Zagi-em ili sam ja bio prebrz na palicama Tx-a. Odvozio sam nekoliko sati na simulatoru ali real flight je sasvim nekaj drugo(malo i treme pred publikom sa NK Zelina).
Zagi Skillah, maiden ....Fakat je otporan Zagi na padove , bilo ih je svako malo... Poslije maidena slijedio je popravak, napravljeno novo kučište od forex-a za batku i Rx
U međuvremenu je stigla i Turnigy 9X stanica i 2 nove batke, jedna za Zagi-a druga za Tx
prema kalkulatoru CG mora biti oko 17.5 cm od vrha a meni je skoro na 20 cm. Sa drugom batkom sam uspio malo pomaknut CG prema vrhu al čini mi se da ču morat dodavat malo utega ili motor pomaknu još naprijed.
Uglavnom, živim u Malešnici pa mogu doć na lokacije:
Kanal- preljevnica,
RC Prečko- letenje na kraju grada ili kod
King Cross-a da netko iskusniji uspije poletit ovo moje čudo i održat ga u zraku, potrimat stanicu i dat mi savjet kak da upravljam s njim...
Tokom tjedna mogu tek iza 17h a vikendom kak vam paše pa ću kombinirat da dođem kad nekog ima na lokacijama...
Pomagajte