to znaci da mozes naprimjer na jedan prosjecan prijamnik mozes staviti servo od najmanjih velicina pa sve do najvecih..je tak??
............
inace kaj me jos zanima u vezi veličine serva..i onaj najmanji servači pa sve do onih velikih,oni zapravo rade na signalu iz prijamnika..zanima me koliki napon koriste iz prijamnika i dal je za sve priblizno isti?
dal onda znaci da je za veće servače potrebna samo jača baterija ili nekaj drugo??
unaprjed hvala na odgovoru
Nije preporučljivo spajati največe servače na napajanje preko prijemnika, jer sabirnica malih prijemnika nije sposobna za vođenje struje koji mogu povuči veliki servo-uređaji, tu se koristi power-box ili zasebno napajanje serva (odvojeno od napajanja recimo prijemnika i ostale skalamerije u modelu).
U pravilu, servo se napaja naponom od cca 5 V, a kontrolni signal (PWM) je TTL-razine, ali dovolja će biti i onaj od 3 Vpp jer ga kompenzira elektronika serva.
Postoje servači koji rade na malom naponu, od svega 1 S za male modele, dakle i 4 V je dovoljno; isto tako postoje i HV servači koji rade direktno na 2S (7, odnosno 8,4 V) .
Sam PWM upravljački signal može biti lo rate, dakle cca 20 msec ili hi-rate od cca 9 do 10 msec, pa se preračunato prema sekudi može reči da im je srednji položan na oko 1500 msec odnosno 760 msec.
Zato neki servo-testeri imaju preklopnik hi-low (1520, odnosno 760) kao ovaj:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11780__Turnigy_760LV_HV_Dual_Pulse_Width_Selectable_Servo_Tester.htmlNadam se da sam bio jasan, no ne mogu točno reći što bi tebi odgovaralo dok opišeš za koji namjenu trebaš servo.
Damir