Oni koji imaju punjače koji mjere unutarnji otpor batke mogli bi usporediti rezultate punjača i mjerenje na način kako to čovjek radi na videu.
..i vrlo vjerojatno da bi dobili različite rezultate ! Unutrašnji otpor baterije nije neka čvrsta vrijednost poput njene dimenzije ili težine: mijenja se ovisno o načinu mjerenja (opterećenje), ovisno o temperaturi , napunjenosti batke i dakako samom kapacitetu (veća batka-veći kapacitet= manji unutrašnji otpor).
Važno je shvatiti da se unutrašnji otpor baterije pojavljuje kao neki otpor spojen u seriju sa trošilom, pa ako je povelik, imati ćemo povećane gubitke, tj. elisa će se sporije okretati i javiti će se osjećaj da baterije 'slabije vuče'.
Tip uglavnom zna što radi, jer mjerenje na našim punjačima je slabije kvalitete: nisu u stanju opteretiti bateriju sa većom strujom !
Ono što nije dobro u prikazanom jubitu: halogenke nisu dobre kao opterećenje za ovo mjerenje jer im otpor dosta oscilira obzirom na temperaturu spirale , zatim tip računa razliku napona između neopterećene baterije i opterećene, što je malo pogrešno. Treba mjeriti razliku napona i struje između malo (recimo 1/3 C) struje opterećenje i onda jačeg opterećenja sa recimo 3 ili 5C, dakle raspon 1 naprama 10. Time se dobije bolji uvid u sposobnosti baterije. Ja mjerim na keramičkim opteretnim otporima (dummy load) i rezultati se dosta razlikuju od onih izmjerenih na prikazani način.
Pisanje tablica uopće ne uzima puno vremena, ako se izvodi za manji broj baterija; radi se naravno samo za one baterije koje su nam zbog nečega vrlo važne: takmičenja, pogon skupljeg modela kod kojega ne smije biti iznenađenja ( multirotor ? ).
Oni koji su me posjetili u radioni mogli su vidjeti moju tekicu sa ispisanim tablicama: upravo tako sam otkrio da TGY Nano batke nisu ono za što ih se predstavlja, nisu loše, ali ne mogu konkurirati nekim ozbiljnijim proizvodima.
BTW, ne vidim u ovom jubitu, gdje je tip rekao da ne leti modele nego samo mjeri batke?
Damir