Naravno uz dužno poštovanje kolegi Diogenu na njegovoj kovanici "gnojenja", ako već treba kopirati nekog.. onda kopiram bolje od sebe
Koliko sam ja shvatio baveći se letjelicama... zapravo je svejedno radi li se o letećem krilu ( zagiju) ili konvencionalnom avionu ( krilo naprijed.. stabilizatori iza)
U oba slučaja težište je ispred hvatišta uzgona, razlika je samo u načinu uravnoteženja.. tj kod konvencionalnog aviona ravnotežu daje horizontalac, a kod zagija to mora raditi profil krila ili vitoperenje vrhova krila jer nema horizontalca.
Težište ispred hvatišta uzgona pogotovo je bitno kod jedrilica jer osigurava pogon jedrilici
kod kanard izvedbe je situacija u suštini ista, samo je horizontalac i uzgonska površina jer poništava moment krila djelujući prema gore. .
Također se slažem da su obje točke konstruktivne i da se može čisto praktično odrediti najbolji položaj i razmještaj opreme u modelu.
Ja nisam rekao da je težište uvijek na 1/3, nego da je kod modela poput cesne i sličnih visokokrilaca na tom mjestu.
No nije na odmet malo pripaziti na lokacije tih konstruktivnih točaka prije ugradnje opreme i konačnih položaja komponenti aviona... Pogotovo kod natjecateljskih modela kod kojih je svaki gram olova koji treba dodati, gram previše.... i često se isti efekt može dobiti smještanjem krila malo naprijed ili nazad...
To je moje mišljenje..... i nikome ga ne namećem.....
Pogledajmo problematiku sa drugačijeg stajališta... misli da je projektantima recimo jumbo jet-a bilo bitno kako će rasporediti krila stabilizatore i ostalo, iako su mogli sagraditi avion i onda ga uravnotežiti recimo betonom.....