Da se uključim u topic oko Kina-e, HPa i carinjenja. Unatrag više godina "švercam" iz Kine kojekakve pizdarijice, manje više rangu 200njak kn, mali paketici(fejk gift nalje), nikad imao posla sa carinom, do 40dana dostava od narudžbe. Onda od prošle godine je to išlo na 60dana i više, pa malo pomalo si prefiriram ebay uk, nešto € više, ali tu je za tjedan dana bez problema sa carinom, sretan.
No onda mi nešto zapelo sa HK-a international, malecki paketić, ali 100€+. Mjesec dana do naše Croatia-e. Čekam kad će paket. Za 2 tjedna stiže poštar daje mi paket u ruke i traži neku lovu, malo se napravim glup, "kakvu lovu? pa nisi mi donio penziju pa da ti dajem kusur
. Nisam imao kod sebe novce, pa otiđem do poštanskog ureda po paket. Ova meni da moram platiti tolko i tolko. Rekoh ok, a može neki račun za to? I ona meni daje neki obični papir sa ukupnom cifrom. Malo iznerviran što sam prvi put carinjen, pitam da li mogu dobiti specifikaciju tih troškova? E kako mi je baba odbrusila, da što ja imam njih preispitivati (starija žena, tamo je još od socijalizma, misli da se bum plašil, jer je ona salutirala Titu). Ja maksimalno uljudan zatražim još jednom troškove za koje me terete. I onda vidim stavke PDV, carinjenje, ležarina, troškovi transakcije love od HPa do Carine suma sumarum i trošak dostave paketa do kućne adresa. Malo se razljutim i pokušam baciti inat nek oni vrate paket natrag na carinu, pa ja otiđem tamo, njima platim bez ovih nebuloznih nameta. A ništ, počela mi tumačiti paragrafe, bacim lovu na sunce, preuzmem paket i fino pozdravim
.
Ukratko, prezirem HP
, pogotovo kada imaju posla sa carinom.