Dugo je vremena prošlo otkako sam išta pisao, bio sam frustriran pomalo na quad i sve što leti nekih 2 tjedna. No sad evo ohladio sam se nakon što sam uspio letiti race rata i uspješno ga sletiti
isto tako i nakon tekme slobodnoletećih modela ovaj vikend mi se vratila želja. Da prenesem što mi se desilo prije 2 tjedna sa quadom. Dakle upicanio sam ga do kraja sve motntirao fpv gore kameru predajnik baterije 4S i popratni materijal. Na stanicu sam montirao
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=20108, video downlink je 1500mW na 900MHz. Moram napomentuti da sam i elise izbalansirao vrhunski. Na quad sam montirao telemetrijski prijemnik
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=14356 na stanici imam display za prikaz RSSI. Uredno sam ga poletio i napokon je to bilo stabilno i imalo snage 4S i balasnirane elise. Uzletio sam ga na visinu cca 40m barem je tako pisalo na OSD od Hoverfly-a. Od jednom stanica je počela pištat onak WTF gledam i skužim da nema signala, pomjeram šugavu antenu prema quadu usmjeravam je jer je usmjerena ma jok signal opada a quad ne sluša komande i ćao pipi ode on u svoju stranu signal je pukao. Sljedi akcija spašavanja na fpv-u sam ga vidio da je bio na cca 100m visine i onda je od jednom počeo padati ko kruška, u tom trenutku sam već bio u autu sa stanicom i fpv stativom posljednje što sam vidio je kako pada u neko grmlje ali ne baš jasno. Ehh i onda vozim se po svom selu i naletim na signal sa kamere i vidim da je na nekom drvetu i prikazuje sliku granja, krenula je akcija potrage. Lokacija di je pao je prikazano na slici.
[attach=1]
Zahvaljujući jednom klicnu koji je pecao u blizini on mi je pokazao di je točno pao i to mi je pomoglo da ga mogu točnije locirat. Inače anegdota je ta da je klinac pecao sa dedom i galamio je na dedu da je pao avion a deda je mislio da je pao pravi avion i htio je zvat policiju. no otom potom
Pošto je to jako nepristupačan teren uputio sam se doma obući vatrogasni kombinizon i uzet traktor te pokupit i brata da mi pomogne imao sam stanicu i fpv monitor. Kada smo došli sa druge strane bare signal FPV-a je bio jak i uspjeli smo locirati model tako što smo skinuli antenu sa fpv prijemnika. no ipak locrian je bio na površini od 100m širine i dužine, neeznam koliko je vas imalo prilike ulazit u tako nešto gusto ali traktor sa 4x4 je zapeo na samom početku tog raslinja, pošto se približivao mrak ušao sam unutra no bilo je jednostavno pregusto grmlje da bi mogao proći. pao je mrak i polako sam odustajao od potrage za taj dan. Po dolasku doma bratu je sinula genijalna ideja tako da nabavimo reflektor (ručni halogeni) i mačetu te da reflektorom pokušavam locirat kameru na modelu od fpv-a i onda tamo di je snop svjetla usmjeren tamo je i model
challenge accepted. Sve to sam nabavio od jednog kolege ribiča i utrpao sam sve to u auto (službeni naravno) i uzeo sam još mamu i tatu. Po dolasku mama je bila na ekranu od fpv nadzirala eventualne svjetlosne znakove a tata i brat i ja smo ulazili u šikaru mic po mic, kada smo ušli dublje u šikaru popeo sam se na vrh jednog drveta i sa vrha sam sa reflektorom osvjetljivao dio po dio. I od jednom
galama vika da se vidi granje i svjetlo. suzio sam mjesto pretrage na svega 20m2 ali kako to biva mjesto gdje je model pao je najgušće raslinje koje je moguće da izraste. Mačetom sam znao mlatit po 5min na jednom mjestu. A onda kada sam skužio da mi je jednostavnije legnut na zemlju i puzat do modela, puzajući sam uletio u gnjezdo neke živiotinje (neki bi rekli da serem i naseravam ali tako je) nakon puzanja sam sa malom svjetljikom trazio okolo model ali bezuspješno. Tata se popeo na drvo i ponovio proceduru isto ko i ja skuzio sam da sam otišao previše u stranu, onda sam bio možda na 15m od modela po dolasku bliže sa malom svjetljikom je mama vidila da blica i tada sam znao da sam blizu modela i napookn sam ga ugledao na vrhu grmlja
uzeo sam ga i preko kamere pozdravio mamu i uputio se natrag. Iz grmlja sam izlazio 15min jer čudo je zapinjalo za svaku granu koju sam mogao zapet, po izlasku me tata uslikao slika je mračna pa se ne kuži baš.
[attach=2]
Imao sam sliku i quada kako je izgledao poslje pada ali je sad ne mogu naći, ugalvnom samo elise su oštećene ostalo je sve bilo na mjestu. Na kraju sam ispostavio da je bila neispravna antena koju sam naručio. Od sada svaki novi dodatak ide range check.
Inače "vlastita škola je najbolja ali je najskuplja školarina"
juče sam složio nove elise popeglao neke stvari i napunio baterije i danas idemo ponovo u zrak