Nazu i GPS već imam, probao sam letjeti i sa običnom KK i bilo mi je preteško, možda bi bilo lakše na manjem quadu ali nema potrebe da sada kada sam se navikao na Nazu da kemijam i isprobavam sa kontrolerom. Mislim da će Naza raditi bolje i u FPV-u, a također ima i RTH funkciju, pilot može odustati od letenja u bilo kojem trenutku i jednostavno ugasit stanicu, a Naza ga sama vrati nazad (isprobano već u x navrata), isto tako u slučaju gubitka video linka ili RC veze, problem može nastati jedino ako ima okolnih zgrada i drveća koje je veće od 20m
FPV planiram vozit prvo na čistini dok se ne naučim baš iz tih razloga. Ne kažem da neće biti padova i zapinjanja ali smatram da se s Nazom možeš dobrim dijelom zaštiti.
Quad želim sastaviti tako da smanjim koliko je god moguće otkazivanje nečega uslijed nečega, i zato bi išli skuplji i efikasni motori koji se manje griju, pošto motori imaju i viška snage mogao bi čak ići na varijantu sa 30A ESC radi pouzdanosti i 4S 6000mAh. Bit će sve vrhunski polemljeno i sastavljeno, pošarafano s lockom, jedino mi se u tu priču ne uklapaju jeftini plastični propeleri koji sami od sebe znaju pucati, drugim riječima džabe ti dobro složen quad ako ti pukne propeler u letu ili ti se nešto otpusti/odlemi, pregrije ESC, ispadne baterija, izgubi sync sa ESC-om zato što nije bio testiran sa full gasom na zemlji, može i Naza popizdit iz čista mira (ako se spoji preko S-Bus-a)... A ako ga pitot zakuca u nešto, to je druga stvar, kriv je pilot a ne konstruktor
Kao što se može zaključiti nije cilj uštediti nego sastaviti dobar i kvalitetan quad za FPV, dosta mi je više kupovanja najjeftinijih RC stvari s kojim samo neki problemi, te ode ležaj, te ovo te ono, na kraju te izađe skuplje nego da si uzeo nešto što je provjereno dobro, a i ti neki glupi kvarovi samo zadaju udarac na volju da se čovijek bavi s time.
Što se tiče long runtime letenja sve je to meni jasno zašto nemože pol sata i sl. uzmimo za primjer samo Li-Po bateriju, znači ona je skladište određene količine energije, ima i svoju dimenziju i masu, postavlja se pitanje koliko dugo ona sama sebe može držati u zraku (svoju masu), dakle sa svojom energijom i na principu mehaničke sile uzgona, bez da postoje ikakvi drugi gubici, bez da su potrebni motori, znači samo baterija sa svojom masom u zraku. Evo recimo 4S 5000mAh sa svojih 531g bi mogla biti 1 sat i 15min u hoveru.
Kad na to nadodate sve ostalo i gubitke višestruko se to vrijeme spusti. Kada budemo imali još brutalnije baterije sa još većom količinom energije po masi moći će se i duže letjeti, a dotad zabavimo se s onim što imamo.