Hm, nije baš tak jednostavno ja mislim, jer kak da naštimam manual focus ak snimam recimo s 30m visine objekt udaljen 40m. Drugo kad fotkam ili snimam iz ruke, manual je tu zakon, ali mislim da je dosta teško pogodit focus. U svakom slučaju, bum se igrao, tnx na savjetu
Slažem se da postavis manual fokus jer ćeš izbjeći da autofokus pokušava izoštriti automatski (tu sad postoje 2 vrste autofokus sistema, aktivni i pasivni, no mislim da je u ovom slućaju u igri pasivni no nebitno za manual fokus...).
Stvar na koju moraš obratiti pažnju je otvor blende, tj. f-stop number (aperture) koji je odgovoran za fenomen u fotografiji znan kao "depth of field" ili DOF.
Znači, ako si fokusirao objekt ovosno o otvoru blende/dijafragme postoji prostor(objekti) ispred i iza fokusiranog objekta koji će biti oštar bez obzira na to što nisi fokusirao na taj dio.
Ukratko:
- što veći otvor blende tj. manji F broj (aperture) plitki DOF
- što manji otvor blende tj. veći F broj (aperture) veći DOF
Primjer: za portrete se obično koristi plitki DOF - mali F broj/veliki otvor blende - da bi se dobila zamućena pozadina i istaknuo portret, sljedom toga za pejzaž u kojem želimo sve oštro koristimo veći DOF - veći F broj/mali otvor blende.
Tako da, ukoliko postaviš manualni fokus na 30m i prema situaciji prilagodiš otvor blende, npr. 5.6 i na gore imati ćeš oštre objekte i na 40m
P.S: GoPro i ostale kamerice, mobiteli i "idiot" fotići imaju samo jedan, mali, otvor blende i zato je kod njih sve oštro.