ako nekome pomogne, evo mog skromnog iskustva sa EDF-om (stock polu skala jetovi)
edf-ovi su atraktivni, i to je činjenica

pretpostavljam da ih zato i ima toliko na tržištu,što izgledaju atraktivno a imaju neke specifičnosti zbog kojih ih ekipa brzo "troši", a kinezi samo štancaju

da, prati ih fama da su "teški za letiti", "nestabilni", ovakvi, onakvi, i sve je to dijelom točno, ali koliko sam shvatio ima i tu pomoći

ovo je neko moje iskustvo, pa ako nekome pomogne
1. snaga turbine ključ svega
svi smo navikli na propelere koji su 3 puta veči od onog u turbinici (64 mm prema 6 inča za usporedbu) i super je stvar da kad dodaš gas, model ide, i ide odmah
kod ovih "skala" edf-ova sa stock setupima, to baš i nije slučaj
uz to imaju još neke karakteristike koje osim atraktivnog "strelica" ili "raketa" izgleda ne pomažu u mirnom letu i lakoj upravljivosti, a to su
- relativno mali raspon i površina krila u odnosu na dužinu
- relativno velika težina, opet za taj raspon
- relativno "velika" brzina koja mu je potrebna za bilo kakav let osim level flighta
ovo gore kad se poklopi sa "malim" propelerom, daje (bar kod mene) slijedeće,
bilo kakva izvanredna situacija, model počne curiti, ti ga poravnaš, ali sad je on već blizu zemlje, i ako nemaš instant "šus", a sa većinom stock setupa ga nemaš..., čestitamo

upravo si zalijepio model u travu
znači, pokušajte doći do omjera mase i potiska bar blizu 1:1 , model će vam duže trajati
2. preveliki preporučeni otkloni u manualima, barem u ova dva koja sam ja čitao i onda tako postavio na modelu
i onda model krene svuda samo ne tamo gdje bi ti htio,
svaka mala korekcija zahtjeva "okretanje glave"

i tu nakon par trzaja imamo situaciju opisanu pod 1.

smanjite ih bar na pola, ako ne i na 1/3, naravno, postavite žicu što bliže servu na servo ručici, kao što ja rijetko radim

3. pre mali radijus kruga kod skretanja,
to kod drugih modela nije toliki problem, ali ovdje ako nije u punom gasu, to je recept za... vidi pod 1.

to "ovakvi" edf-ovi jednostavno ne vole, jer opet se vraćamo na početak, pre slabi motor + mala krila, on iscuri u sekundi, i to je to , jedrilica će se nagnuti, zagija ćeš još malo "povući" i on će zajedriti, trener će se ispraviti sam , a ovaj... će se zaustaviti u zemlji
znači veeeeliki krugovi, pokušajte si prvih par letova "planirati" samo velike krugove i naravno povedite nekoga da vam pomogne potrimati ga
evo još neka zapažanja
1. jednom podešen, može leti izuzetno lijepo i relativno je precizno upravljiv, naravno pod uvjetom da imaju dosta gasa

2. slijetanje nije toliki problem, većina njih, ako su dobro potrimani će super lijepo sletiti bez ili sa minimalno gasa, samo ih pustite da sami slete,lagano držati elevator, ako ide 50 metara dalje, pusti ga, radije prošeći nego da ti se prevrne preko krila jer si htio baš sletiti pod noge
3. polijetanje iz ruke je moguće i poželjno, neka vam ga netko drugi baci i neka ga baci ravno, naravno, ako ste u prilici
4. maknite kotače, osim ak se ne radi o maksimirskoj travici poletiti sa kotačima promjera 20mm polijetanje će biti jako teško/nemoguće, a slijetanje ..., pa ajmo reći da bolje klizi po travi BEZ kotača

5. i naravno, zvuk dobre turbine je nešto što će prop teško zamijeniti

gore sve napisano odnosi se na iskustvo sa 2 modela ca metar duljine 70 cm raspona i težine oko/ispod kilu
da sad dalje ne gljivim ovdje, ako se sjetim još nečega napišem, odnosno kad naučim nešto novo javim